DSC_8284_2

Pesto z jarmużu

  • 5 min
  • 9 składników
100%

Składniki:

  • jarmuż 1 opakowanie ok. 150 g lub 1 pęczek
  • orzechy włoskie 1 szklanka (250 ml)
  • oliwa z oliwek ok. pół szklanki (125 ml)
  • sok z jednej cytryny
  • czosnek 2 ząbki
  • ew. płatki drożdżowe 3 łyżki
  • sól do smaku (u mnie 1 łyżeczka)
  • pieprz lub chilli do smaku
  • ew. woda dla konsystencji

Moja ulubiona wersja pesto z jarmużu, czyli ta z orzechami włoskimi. Do makaronu, do kanapek, do ziemniaków jak w tym przepisie albo do kaszy jaglanej jak tutaj.

DSC_8284_2

Pesto z jarmużu

Wykonanie:

  1. W blenderze umieszczam pokrojony jarmuż i resztę składników.
  2. Blenduję na pesto (w razie konieczności stopniowo dolewam wody, żeby ułatwić blendowanie).
  3. Podaję z makaronem (jak tutaj), z ziemniakami (jak tutaj) lub z kaszą jaglaną (jak tutaj).

Smacznego!

DSC_8292_2

Pesto z jarmużu

DSC_8337_2

Pesto z jarmużu

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved