DSC_6954_2

Pięciominutowe ciasto świąteczne bez pieczenia i blendowania

  • 8 min
  • 7 składników
97%

Składniki:

  • ciastka korzenne (u mnie typu Speculoos) do wyłożenia formy i przykrycia masy
  • mleko roślinne (u mnie sojowe) 4,5 filiżanki (po 200 ml)
  • kasza manna 1 filiżanka (200 ml)
  • mak mielony 2 filiżanki (po 200 ml)
  • cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 7 łyżek erytrolu)
  • gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)
  • ew. orzechy włoskie do posypania

To jest nie tylko świetna opcja dla zapracowanych. To jest po prostu całkiem dobre ciacho;)

DSC_6944_2

Pięciominutowe ciasto świąteczne bez pieczenia i blendowania

Wykonanie:

  1. Spód formy do ciasta (u mnie 23 x 33 cm) wykładam ciastkami korzennymi.
  2. Do garnuszka wlewam 4,5 filiżanki mleka, słodzę, dodaję mak i podgrzewam.
  3. W międzyczasie na suchej patelni podprażam orzechy, aż się zarumienią. Mieszam od czasu do czasu.
  4. Do gotującego mleka powoli wsypuję kaszkę, intensywnie mieszając, aż zgęstnieje.
  5. Następnie masę wylewam na ciasteczka. Wygładzam i przykrywam kolejną warstwą ciastek.
  6. Do garnuszka wkładam połamaną na kostki czekoladę. Dodaję kilka łyżek mleka roślinnego lub wody i podgrzewam, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
  7. Roztopioną czekoladę wylewam na ciastka i posypuję orzechami. Zamiast orzechów możecie użyć pokruszonych ciastek korzennych lub nie posypywać niczym czekolady.
  8. Po przestygnięciu ciasto wstawiam do lodówki, żeby masą stężała.

Smacznego!

DSC_6954_2

Pięciominutowe ciasto świąteczne bez pieczenia i blendowania

DSC_6903_2

Pięciominutowe ciasto świąteczne bez pieczenia i blendowania

DSC_6881_2

Pięciominutowe ciasto świąteczne bez pieczenia i blendowania

16 Komentarzy

    • Czymś podobnym moje dzieci zajadały się w czasach kryzysu u Babci😀. Na dno jakiekolwiek dostępne ciastka, manna na mleku z kakao na to i polewa i 😋. A że z kaszy to nazwały,, kaszana”

  1. Witam Czym mogę zastąpić kaszę mannę? ( nie mogę jeść produktów z glutenem ) .Ciasto wygląda obłędnie :)

  2. Zrobione wczoraj wieczorem i już prawie całe zjedzone :) Kolportuję przepis w rodzinie, bo naprawdę super efekt przy małym nakładzie pracy !

  3. Robiłam makowca wg tego przepisu drugi raz.
    Pierwsze zniknęło jak sen złoty.. tylko zamiast czekolady dałam masę kajmakową z mleka roślinnego z orzechami.
    Pycha!

Skomentuj

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved