DSC_21111

Pieczona dynia z sosem pomidorowo-cynamonowym

  • 30 min
  • 7 składników
100%

Składniki:

  • dynia Hokkaido 1 sztuka
  • sól do smaku
  • pomidor 1 sztuka
  • koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
  • cynamon 1 łyżeczka
  • chilli 1/2 łyżeczki
  • oliwa 2 łyżki

Pieczona dynia Hokkaido. Najlepsza, bo: łatwo się kroi, nie wymaga obierania, bardzo szybko jest gotowa. Do dyni pikantny pomidorowo-cynamonowy sos. Błyskawiczne, aromatyczne danie.

DSC_21071

Pieczona dynia z sosem pomidorowo-cynamonowym

Wykonanie:

  1. Dynię myję i kroję w kostkę. Układam na papierze do pieczenia, solę i zapiekam w rozgrzanym piekarniku około 20 minut w temp. 200 stopni z termoobiegiem.
  2. W międzyczasie przygotowuję sos. Obranego i pokrojonego w drobną kostkę pomidora duszę pod przykryciem na oliwie w małym garnuszku.
  3. Gdy pomidor się rozpadnie, dodaję koncentrat pomidorowy, cynamon i chilli. Gotuję jeszcze przez chwilę, mieszając.

Smacznego!

DSC_21111

Pieczona dynia z sosem pomidorowo-cynamonowym

DSC_21251

Pieczona dynia z sosem pomidorowo-cynamonowym

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved