DSC_1679_2

Pieczone klopsiki z kaszy gryczanej i czerwonej soczewicy

  • 35 min
  • 11 składników
100%

Składniki:

  • czerwona soczewica surowa pół szklanki (125 ml)
  • kasza gryczana surowa pół szklanki (125 ml)
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • koncentrat pomidorowy 5 łyżek
  • olej lub oliwa 3 łyżki
  • czosnek 2 ząbki
  • suszona bazylia 1 łyżka
  • sól 1 łyżeczka
  • chilli pół łyżeczki
  • kumin mielony 1 łyżeczka
  • ew. wędzona papryka 1 łyżeczka

Klopsiki z soczewicy i kaszy. Pieczone w piekarniku. Możecie zjeść z ziemniakami i warzywami na obiad albo włożyć do pity lub wrapa.

DSC_1679_2

Pieczone klopsiki z kaszy gryczanej i czerwonej soczewicy

Wykonanie:

  1. Czerwoną soczewicę zalewam na noc dużą ilością wody.
  2. Kaszę gryczaną przepłukuję wodą, zalewam szklanką wody i gotuję, aż kasza będzie miękka i wchłonie wodę.
  3. Do kaszy dodaję odcedzoną soczewicę, koncentrat pomidorowy, rozgniecione ząbki czosnku, olej, przyprawy i mąkę ziemniaczaną.
  4. Mieszam i przekładam do malaksera. Blenduję masę. Do masy możecie również dodać rozdrobnione orzechy lub pestki.
  5. Lepię kulki i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z podanych składników wychodzi około 15 klopsików.
  6. Piekę około 20 minut w 180 stopniach.
  7. Podaję z ziemniakami i surówką, z sosem (np. tym lub tym) lub w picie albo tortilli z warzywami. 

Smacznego!

DSC_1698_2

Pieczone klopsiki z kaszy gryczanej i czerwonej soczewicy

DSC_1689_2

Pieczone klopsiki z kaszy gryczanej i czerwonej soczewicy

DSC_1685_2

Pieczone klopsiki z kaszy gryczanej i czerwonej soczewicy

3 Komentarzy

  1. własnie chrupię kotleciki, prawie godzinę były w piekarniku, bo zapomniałam zblendować,hi,hi. Mam pytanie, bo ja dodałam surową namoczoną soczewicę, gdyż tak jest w przepisie, to dobrze zrobiłam,tak? Oj, gdybym nie zapomniała zmielić pewnie nie byłyby wyczuwalne kawałeczki soczewicy. No i nie miałam koncentratu, więc są bez, ale zajadam je z leczo a tam są pomidorki

  2. Czy da radę zblendować blenderem ręcznym? Nie mam malaksera :( I jaka kasza gryczana – palona czy niepalona? :)

Skomentuj

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved