Piernikowe śliwki w czekoladzie

  • 5 min
  • 4 składniki
100%

Składniki:

  • suszone śliwki ok. 2 szklanki (po 250 ml)
  • gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)
  • olej kokosowy 1 czubata łyżka
  • przyprawa piernikowa do smaku (u mnie 1 łyżka)

Dlaczego warto robić domowe śliwki w czekoladzie? Dlatego, że można użyć śliwek bez substancjii konserwujących, można przygotować je w wersji wegańskiej i bez dodatku niezdrowych składników, takich jak utwardzony tłuszcz roślinny, czy syrop glukozowo-fruktozowy, które spotkać można w tych kupnych. Poniżej wersja świąteczna z przyprawą piernikową (tutaj przepis na domową).

DSC_7524_2

Piernikowe śliwki w czekoladzie

Wykonanie:

  1. W garnuszku umieszczam olej kokosowy i podgrzewam na małym ogniu, aż się rozpuści.
  2. Dodaję połamaną na kostki czekoladę i podgrzewam powoli, mieszając aż się rozpuści.
  3. Dodaję przyprawę piernikową i mieszam.
  4. Do garnuszka z czekoladą dodaję suszone śliwki (tyle, żeby wszystkie pokryła czekolada) i mieszam.
  5. Odstawiam, żeby czekolada nieco przestygła.
  6. Śliwki wykładam na talerz/blachę do ciasta wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do lodówki, żeby czekolada stwardniała.

Smacznego!

DSC_7530_2

Piernikowe śliwki w czekoladzie

DSC_7535_2

Piernikowe śliwki w czekoladzie

DSC_7543_2

Piernikowe śliwki w czekoladzie

12 komentarzy

  1. Bardzo bym chciała zrobić ten smakołyk, ale nie mogę, bo obawiam się że pochłonę wszystkie naraz 😀

  2. Tylko niestety trzeba jeszcze znaleźć śliwki suszone bez konserwantów ,co niestety graniczy z cudem,i żeby jeszcze nie kosztowały majątku 🙁
    Gdzie zaopatrujesz się w śliwki ?

Skomentuj