Pierogi leniwe z kaszy jaglanej

  • 22 min
  • 6 składników
94%

Składniki:

  • kasza jaglana 1 szklanka (250 ml)
  • mleko sojowe 2,5 szklanki (po 250 ml)
  • sok z 1 cytryny
  • mąka ziemniaczana 2 czubate łyżki
  • mąka ryżowa/pszenna/orkiszowa ok. 5-10 łyżek
  • sól szczypta

Kluski leniwe z kaszy jaglanej, całkiem podobne do oryginału;) Z czym u Was się jada leniwe? U mnie z cynamonem i syropem klonowym, ze zrumienioną tartą bułką, ze śmietaną roślinną z dodatkiem wanilii albo z owocami. A najlepsze oczywiście odsmażane…;)

dsc_6925_2

Pierogi leniwe z kaszy jaglanej

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną dokładnie przepłukuję wodą, zalewam mlekiem roślinnym i gotuję do miękkości (około 15-20 minut).
  2. Dodaję sok z cytryny, szczyptę soli i blenduję.
  3. Dodaję mąkę ziemniaczaną i stopniowo dosypuję mąkę ryżową, pszenną lub orkiszową (ciasto musi dać się wyrabiać).
  4. Lepię wałki, lekko rozgniatam na stole posypanym mąką i kroję na pierogi.
  5. W garnku zagotowuje wodę z dodatkiem soli.
  6. Do wrzątku wrzucam kluski i gotuję około 2 minuty od wypłynięcia.

Smacznego!

dsc_6919_2

Pierogi leniwe z kaszy jaglanej

dsc_6898_2

Pierogi leniwe z kaszy jaglanej

dsc_6885_2

Pierogi leniwe z kaszy jaglanej

47 komentarzy

    • Mam juz ugotowana kasze jaglaną pozostala z obiadu, ale nie wiem ile jej wziac? Już ugotowanej. Moze ktoś pomóc?

  1. Super wyglądają 🙂 Będę robić tylko mam pytanko, czy przejdą z mlekiem ryżowym i mąką jaglaną lub z prosa?

    • Cytryna konieczna, bo dzięki niej kasza imituje twaróg;) Inaczej smakują jak zwykłe mączne kluski. Możecie nawet spokojnie dawać więcej cytryny niż w przepisie:)

  2. Mnie bardzo rozczarowały, ale może to moja wina i coś źle zrobiłam…. w każdym razie wyszła mi mamałyga, cała kuchnia się w tym kleiła, nie mogłam tego od rąk odkleić mimo, iż ostatecznie dodałam więcej mąki niż w przepisie. Jeden wielki klej z tego wyszedł….

  3. Zrobiłam. Są mega!!! Córka poskarżyła sie tylko, ze dałam za dużo soli. Jedliśmy za syropem klonowym i cynamonem. Pycha 🙂
    Ale podpowiedz proszę jak radzisz sobie z mieszaniem tego klejącego „gluta” 🙂
    Przede mną zmywanie, a trochę tego upaćkalam :/

    • no trochę się paćka… ja bardzo nie lubię lepić ciasta i zazwyczaj angażuję do tego narzeczonego;)

  4. W smaku fantastyczne! Nie mogę się ruszyć tak się objadłam;) Ale niestety babrały się bardzo i więcej mąki musiałam dosypać. Ja jednak spróbuję z ostudzoną kaszą i tak jej może nie blendować na całkiem mus.

  5. Pyszne…! Mój smak z dzieciństwa 🙂 super przepis – wyszło za pierwszym razem. Zjadłam z masłem, cynamonem i syropem klonowym, i ze smakiem.
    Świetna strona 🙂

  6. Leniwe jak z twarogu😊 pyyycha! Dzięki za przepis. Ps. Noe kleją się tak bardzo jesli doda się mąki do pierogów.

  7. Pyszne, wyszły za 1 razem , dodałam mąkę do pierogów 0 ok 8 łyżek. Super sprawa dla takich jak ja – uczulonych na ziemniaki . Dziekuję

  8. Extra przepis! Dziękuję, że prowadzisz blog, bo ratujesz mi czasami dzień 😉 ps. Mi ciasto się nie ciapało. Było zwarte i po ugotowaniu też trzymało strukturę. Dałam 2 czubate łyżki skrobi kukurydzianej zamiast mąki ziemniaczanej i 5 łyżek mąki ryżowej+ do posypania na stolnicy.

Skomentuj