Pizza Salami Piccante

  • 45 min
  • 12 składników
100%

Składniki:

  • mąka pszenna ok. 4 szklanki
  • woda 1 i 1/3 szklanki
  • drożdże 1/3 kostki
  • sól 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek 3 łyżki + do smarowania blachy
  • koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (200 g)
  • czosnek 2 ząbki
  • oregano suszone 3 łyżki
  • cebula 2 sztuki
  • marynowana papryczka chilli kilka sztuk
  • wegańskie salami plasterki na 5 pizz
  • wegański ser do zapiekania 1 kostka (ok. 200 g)

Ta pizza to specjalność mojego męża. Śmiem twierdzić, że to najlepsza domowa pizza jaką jadłam:) Na cienkim cieście, we włoskim stylu, z wege salami i marynowanymi ostrymi papryczkami chilli.

DSC_9604_2

Pizza Salami Piccante

Wykonanie:

  1. Drożdże rozpuszczam w 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody.
  2. Dodaję sól i oliwę z oliwek.
  3. Stopniowo wsypuję mąkę, mieszając (tak dużo, aż ciasto będzie plastyczne i da się ugniatać).
  4. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
  5. Koncentrat pomidorowy przekładam do miseczki, dodaję 1/2 słoiczka wody, oregano, wyciśnięte ząbki czosnku i mieszam dokładnie.
  6. Ucieram ser, salami i cebulę kroję w plasterki a chilli na kawałki.
  7. Od ciasta odrywam kawałek, lepię kulę, spłaszczam i rozwałkowuje na blacie posypanym mąką (na grubość cienkiego placka, ok. 3 mm). Przekładam na wysmarowaną oliwą blachę lub na kamień do pieczenia pizzy.
  8. Ciasto smaruję sosem pomidorowym, układam na nim plasterki salami, cebuli, papryczkę chilli i posypuję utartym serem.
  9. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 15 minut.
  10. W międzyczasie przygotowuję kolejna pizzę (z podanych składników wychodzi ok. 5 sztuk o średnicy 25-30 cm).

Smacznego!

DSC_9620_2

Pizza Salami Piccante

DSC_9622_2

Pizza Salami Piccante

DSC_9599_2

Pizza Salami Piccante

7 komentarzy

  1. To jak właściwie jest z tym serem? Na pizzę na sos, a na zapiekanki na wierzch? Nie ma tu dowolności? Ja też zawsze dawałam na końcu…., aby się rozpuścił na wierzchu i na pizzę, i na zapiekanki… Niby proste, a trudne 🙂

    • Jak użyjesz mąki pszennej razowej i zminimalizujesz ilość sera, a nałożysz więcej cebuli i innych warzyw, to myślę, że da radę;)

Skomentuj