Składniki:
- mąka pszenna ok. 4 szklanki
- woda 1 i 1/3 szklanki
- drożdże 1/3 kostki
- sól 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek 3 łyżki + do smarowania blachy
- koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (200 g)
- czosnek 2 ząbki
- oregano suszone 3 łyżki
- cebula 2 sztuki
- marynowana papryczka chilli kilka sztuk
- wegańskie salami plasterki na 5 pizz
- wegański ser do zapiekania 1 kostka (ok. 200 g)
Ta pizza to specjalność mojego męża. Śmiem twierdzić, że to najlepsza domowa pizza jaką jadłam:) Na cienkim cieście, we włoskim stylu, z wege salami i marynowanymi ostrymi papryczkami chilli.
Wykonanie:
- Drożdże rozpuszczam w 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody.
- Dodaję sól i oliwę z oliwek.
- Stopniowo wsypuję mąkę, mieszając (tak dużo, aż ciasto będzie plastyczne i da się ugniatać).
- Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
- Koncentrat pomidorowy przekładam do miseczki, dodaję 1/2 słoiczka wody, oregano, wyciśnięte ząbki czosnku i mieszam dokładnie.
- Ucieram ser, salami i cebulę kroję w plasterki a chilli na kawałki.
- Od ciasta odrywam kawałek, lepię kulę, spłaszczam i rozwałkowuje na blacie posypanym mąką (na grubość cienkiego placka, ok. 3 mm). Przekładam na wysmarowaną oliwą blachę lub na kamień do pieczenia pizzy.
- Ciasto smaruję sosem pomidorowym, układam na nim plasterki salami, cebuli, papryczkę chilli i posypuję utartym serem.
- Piekę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 15 minut.
- W międzyczasie przygotowuję kolejna pizzę (z podanych składników wychodzi ok. 5 sztuk o średnicy 25-30 cm).
Smacznego!
ser żółty daje się na sos pomidorowy, a nie na wierzch 🙂
Tym razem reklamacje do M.:)
To jak właściwie jest z tym serem? Na pizzę na sos, a na zapiekanki na wierzch? Nie ma tu dowolności? Ja też zawsze dawałam na końcu…., aby się rozpuścił na wierzchu i na pizzę, i na zapiekanki… Niby proste, a trudne 🙂
Czy pizza nadaje się podczas diety ? 🙂
Jak użyjesz mąki pszennej razowej i zminimalizujesz ilość sera, a nałożysz więcej cebuli i innych warzyw, to myślę, że da radę;)
A co to za ser?
Violife do zapiekanek