Placki pomidorowo-bazyliowe

  • 15 min
  • 6 składników
96%

Składniki:

  • kasza manna (u mnie razowa) 1 filiżanka
  • woda 1 filiżanka
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżki
  • bazylia suszona 1 łyżka
  • sól, pieprz do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Bardzo proste, błyskawiczne placki z kaszy manny o intensywnym pomidorowo-bazyliowym smaku. Świetne na wynos, jako przekąska w pracy czy w szkole albo dla dzieciaków na placu zabaw. Sprawdzą się świetnie w bułce albo w kanapce. W wersji bezglutenowej możecie użyć kaszki kukurydzianej.DSC_57711

Wykonanie:

  1. Kaszę mannę, kaszkę orkiszową lub kukurydzianą łączę z wodą.
  2. Dodaję koncentrat pomidorowy, bazylię, szczyptę soli i trochę pieprzu.
  3. Odstawiam na około 15 minut, żeby kaszka napęczniała.
  4. Ciasto powinno być dość gęste, jak gęste ciasto naleśnikowe. W razie konieczności dodaję więcej wody lub kaszy.
  5. Patelnię smaruję niewielką ilością oleju i rozgrzewam go.
  6. Łyżką nakładam placki i smażę z obu stron na złoty kolor.

Smacznego!

DSC_57751

DSC_57821

5 komentarzy

  1. Zrobiłam;) Wzbogaciłam o czosnek i oliwki. Robi się błyskawicznie;) Wyszły bardzo smaczne, i co ważne można je podawać z niezliczoną ilością dodatków- lekkimi sosami, surówkami, suszonymi pomidorami itp.

  2. Robilam juz 3 podejscia vo wygladaja pysznie. Ale mi nie wychodza .. ciasto jest jakby nie polaczone i nie da sie nic z tego usnazyc 🙁

    • poważnie? kurcze, ja robię placki z manny i kukurydzianej kaszki w różnych wersjach i nie mam z nimi problemów… a odstawiasz ciasto na 15 min?

Skomentuj