DSC_6423_2

Polenta z warzywami

  • 35 min
  • 12 składników
100%

Składniki:

  • cebula 1 sztuka
  • marchewka 2 sztuki
  • tofu naturalne 1 kostka (180 g)
  • brukselka pół kilo
  • czarne oliwki 1 szklanka (250 ml)
  • kaszka kukurydziana ok. 1 filiżanki (200 ml)
  • olej lub oliwa do podsmażenia
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • wędzona słodka papryka 1 łyżeczka
  • ew. sos sojowy do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz lub chilli do smaku

Jeden z moich sposobów na szybki obiad z tego co akurat mam w lodówce;) W tym wypadku marchewka, brukselka, czarne oliwki i tofu. Podsmażam, duszę przez chwilę, zasypuję kaszką kukurydzianą i gotowe.

DSC_6423_2

Polenta z warzywami

Wykonanie:

  1. Na niewielkiej ilości oleju podsmażam cebulę.
  2. Dodaję pokrojone warzywa (u mnie brukselka i marchewka, ale możecie użyć innych).
  3. Dodaję przyprawy, zalewam szklanką wody i duszę pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
  4. Dodaję oliwki, tofu i duszę razem przez chwilę.
  5. Dodaję kaszkę kukurydzianą (tyle, żeby wchłonęła wodę), mieszam i zostawiam pod przykryciem na kilka minut.

Smacznego!

DSC_6425_2

Polenta z warzywami

DSC_6422_2

Polenta z warzywami

DSC_6392_2

Polenta z warzywami

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved