Składniki:
- ryż ugotowany (u mnie brązowy) 3 szklanki
- passata pomidorowa 1 szklanka
- pomidorki koktajlowe 1 szklanka
- cebula 1 sztuka
- papryka czerwona 1 sztuka
- cieciorka 1 puszka
- szczypiorek/pietruszka do posypania
- oliwa z oliwek do podsmażenia
- bazylia suszona 1 łyżka
- oregano suszone 1 łyżka
- pieprz świeżo mielony do smaku
- sól do smaku
- czosnek 2 ząbki
Hiszpańska paella tradycyjnie jest daniem jednogarnkowym (a właściwie jednopatelniowym;). Ja jednak zazwyczaj przygotowuję ją z ugotowanego wcześniej ryżu, gdy zostanie od innego dania. Wykwintny sposób na wykorzystanie resztek 😉
Wykonanie:
- Na patelni na oliwie podsmażam cebulę.
- Dodaję pokrojoną paprykę i podsmażam przez chwilę.
- Dodaję ugotowany ryż, odsączoną i opłukaną cieciorkę, passatę, wyciśnięte ząbki czosnku i przyprawy.
- Podsmażam przez chwilę, mieszając.
- Posypuję natką pietruszki, szczypiorkiem i pokrojonymi na połówki pomidorkami koktajlowymi.
Smacznego!
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie 🙂
Rewelacja!!!
🙂
Samo dobro 💕💕💕
🙂