Posypka orzechowa dla maluchów

  • 10 min
  • 5 składników
100%

Składniki:

  • orzechy włoskie 2 łyżki
  • orzechy laskowe 2 łyżki
  • orzechy nerkowca 2 łyżki
  • migdały 2 łyżki
  • orzeszki ziemne 2 łyżki

Po ukończeniu 12. miesiąca życia warto podawać maluchom orzechy. Dostarczają one wielu składników odżywczych, białka, witamin i minerałów. Są wysokoenergetyczne, a większość z nich jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Jak jednak podawać orzechy, żeby uniknąć zakrztuszenia i żeby uwalniały najwięcej składników odżywczych? Ja robię z nich posypkę do dań, kaszek, owsianki, kanapek i deserów.

Żeby mieć całe bogactwo wartości w jednym słoiku, możecie przygotować jedną posypkę z różnych orzechów. Możecie też zblendować orzechy oddzielnie. Ja zazwyczaj robię jeden słoiczek mieszany i jeden z orzeszków ziemnych do dań tajskich.

dsc_6601_2

Posypka orzechowa dla maluchów

Wykonanie:

  1. Orzechy umieszczam w blenderze o dużej mocy lub malakserze z ostrzem S.
  2. Blenduję na proszek.
  3. Posypuję dania, kanapki, zupy, desery, kaszki, owsianki i jaglanki.
  4. Przechowuję w słoiku w lodówce.
  5. Pamiętajcie, żeby nie dawać maluchom posypki do jedzenia łyżeczką. Mogą się zakrztusić.

Smacznego!

dsc_6580_2

Posypka orzechowa dla maluchów

dsc_6599_2

Posypka orzechowa dla maluchów

dsc_6583_2

Posypka orzechowa dla maluchów

1 Komentarz

Skomentuj