Przezroczysta galaretka z owocami

  • 6 min
  • 5 składników
92%

Składniki:

  • woda 3 szklanki (po 250 ml)
  • agar 4-5 łyżeczek
  • sok z jednej cytryny
  • cukier/ksylitol/erytrol 4 łyżki
  • kolorowe owoce 1 średnia miska

Kolorowa galaretka z owocami w roślinnej wersji.

DSC_4090_2

Przezroczysta galaretka z owocami

Wykonanie:

  1. Owoce myję i wkładam do miski. (Jeśli jesteście na diecie dr. Dąbrowskiej, użyjcie jabłek, grapefruita, kiwi i dodatku owoców jagodowych. Nie dosładzajcie galaretki).
  2. Do garnka wlewam 2,5 szklanki wody, dodaję sok z cytryny, słodzę i zagotowuję.
  3. W połowie szklanki wody rozpuszczam agar (jeżeli chcecie galaretkę nakładać łyżką, dodajcie 4 łyżeczki, a jeżeli chcecie ją wyjąć z miski i kroić, dodajcie 5 łyżeczek).
  4. Wodę z agarem wlewam do garnka z gotującą wodą i gotuję około pół minuty, mieszając.
  5. Wodą zalewam owoce.
  6. Po przestygnięciu wstawiam do lodówki, żeby galaretka stężała.
  7. Wyjmuję z miski na talerz i kroję albo nakładam łyżką.

Smacznego!

DSC_4069_2

Przezroczysta galaretka z owocami

DSC_4063_2

Przezroczysta galaretka z owocami

DSC_4093_2

Przezroczysta galaretka z owocami

3 komentarze

Skomentuj