DSC_6025_2

Pulpety z kaszy jaglanej w sosie pieczarkowym

  • 60 min
  • 13 składników
100%

Składniki:

  • kasza jaglana surowa 1 szklanka (250 ml)
  • kurkuma pół łyżeczki
  • sól do smaku
  • mąka ziemniaczana ok. pół filiżanki (100 ml)
  • mąka pszenna (lub orkiszowa) ok. pół filiżanki (100 ml)
  • pieczarki pół kilo
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • natka pietruszki pół pęczka
  • śmietana roślinna 1 opakowanie (200 ml)
  • olej do podsmażenia
  • pieprz do smaku
  • biały pieprz do smaku

Delikatne klopsiki z kaszy jaglanej w sosie pieczarkowym z białym pieprzem i pietruszką. Przepis mojej mamy:) Polecam z ziemniakami i sałatką z buraczków;)

DSC_6025_2

Pulpety z kaszy jaglanej w sosie pieczarkowym

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną dokładnie przepłukuję wodą i gotuję, aż będzie bardzo miękka (około 20 minut) w 2,5 szklanki wody.
  2. Dodaję kurkumę, sól (możecie dodać swoje ulubione przyprawy) oraz mąkę i mąkę ziemniaczaną.
  3. Lepię kulki i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piekę około 20-30 min. w temperaturze ok. 200 stopni z termoobiegiem.
  5. Przygotowuję sos. Pieczarki myję i kroję.
  6. W garnku na oleju podsmażam cebulę.
  7. Gdy cebula się zarumieni, dodaję pokrojone pieczarki i podsmażam przez chwilę razem, mieszając.
  8. Podlewam odrobiną wody i duszę pod przykryciem około 20 minut.
  9. Dodaję rozgniecione ząbki czosnku, poszatkowaną pietruszkę, świeżo zmielony pieprz, pieprz biały i sól.
  10. Dodaję śmietanę roślinną i gotuję jeszcze przez chwilę, mieszając.
  11. Upieczone pulpety polewam sosem.
  12. Polecam z ziemniakami i buraczkami;)

Smacznego!

DSC_6021_2

Pulpety z kaszy jaglanej w sosie pieczarkowym

DSC_6016_2

Pulpety z kaszy jaglanej w sosie pieczarkowym

DSC_6032_2

Pulpety z kaszy jaglanej w sosie pieczarkowym

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved