Racuchy z dżemem

  • 35 min
  • 10 składników
100%

Składniki na ok. 10 sztuk:

  • drożdże 1/4 kostki (25 g)
  • ciepłe mleko sojowe 1/3 szklanki
  • cukier/ksylitol/erytrol 3 łyżki
  • cukier z wanilią 1 opakowanie
  • sól 1/3 łyżeczki
  • spirytus 1 łyżka
  • olej (u mnie rzepakowy) 1/4 szklanki + do smażenia
  • mąka pszenna lub orkiszowa ok. 1,5 szklanki (375 ml)
  • dżem (u mnie z aronii) kilka łyżeczek
  • ocet spirytusowy odrobina do smażenia

Coś dla łasuchów, czyli wegańskie racuchy bez jajek. Prawie jak u mamy;)

DSC_8469_2

Racuchy z dżemem

Wykonanie:

  1. Do miski wlewam ciepłe (ale nie gorące) mleko sojowe.
  2. Dodaję cukier/ksylitol/erytrol, cukier z wanilią, sól i pokruszone drożdże.
  3. Dosypuję czubatą łyżkę mąki, mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut.
  4. Dodaję spirytus, olej i resztę mąki (połowę mąki możecie zastąpić pełnoziarnistą).
  5. Mieszam, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (u mnie na około godzinę).
  6. Na patelnię wlewam olej (na ok. 2 cm), dodaję odrobine octu, żeby racuchy nie piły tyle tłuszczu, a następnie rozgrzewam olej.
  7. Odrywam kawałki ciasta, lepię kulki, spłaszczam, do środka nakładam dżem i sklejam.
  8. Kładę na rozgrzany olej i smażę z obu stron, aż racuchy się zarumienią.
  9. Wykładam na talerz wyłożony papierem.
  10. Racuchy możecie posypać cukrem pudrem lub zmielonym na puder ksylitolem albo erytrolem.

Smacznego!

DSC_8453_2

Racuchy z dżemem

DSC_8440_2

Racuchy z dżemem

DSC_8427_2

Racuchy z dżemem

6 komentarzy

    • szczerze mówiąc nie wiem… ja dodaję spirytus, tak jak w starych przepisach na pączki;) Może ktoś wie?

  1. spirytus jest po to, by nie chłonęły tłuszczu. robiłam je już kilka razy, smakują jak pączki, za którymi wiele lat tęskniłam, dzięki!!! uwielbiam!

Skomentuj