Składniki na talerz racuchów:
- drożdże 1/4 kostki (25 g)
- ciepłe mleko sojowe 1/3 szklanki
- cukier/ksylitol/erytrol 3 łyżki
- sól 1/3 łyżeczki
- cukier z wanilią 1 opakowanie
- olej 1/4 szklanki + do smażenia
- spirytus 1 łyżka
- mąka pszenna lub orkiszowa ok. 1,5 szklanki (375 ml)
- kwaśne jabłko 1 sztuka
- cynamon 1 łyżeczka
- ocet spirytusowy odrobina do smażenia
Racuchy z jabłkami bez jajek, na mleku roślinnym, czyli w wegańskiej wersji. Rumiane i pachnące cynamonem:)
Wykonanie:
- Do miski wlewam ciepłe (ale nie gorące) mleko sojowe.
- Dodaję cukier/ksylitol/erytrol, cukier z wanilią, sól i pokruszone drożdże.
- Dosypuję czubatą łyżkę mąki, mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut.
- Dodaję spirytus, olej, cynamon, pokrojone w kosteczkę jabłko i resztę mąki (połowę mąki możecie zastąpić pełnoziarnistą).
- Mieszam, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (u mnie na około godzinę).
- Na patelnię wlewam olej (na ok. 2 cm). dodaję odrobinę octu (żeby racuchy nie piły tyle tłuszczu), a następnie rozgrzewam olej.
- Nabieram łyżką kawałki ciasta i przy pomocy drugiej łyżki kładę na rozgrzany olej.
- Smażę z obu stron, aż racuchy się zarumienią.
- Wykładam na talerz wyłożony papierem.
- Racuchy możecie posypać dodatkowo cynamonem, cukrem pudrem lub zmielonym na puder ksylitolem albo erytrolem.
Smacznego!
A czy można użyć mąki bezglutenowej?tylko taką możemy ale nie wiem czy wyjdą..
Myślę, że można, ale sama nie testowałam…
Wlasnie zrobilam stanowczo mogako konkurowac z tymi trdaycjyjnymi z mlekiem i jajami. Pyszne.dodoalam troche wiecej mleka kokosowego niz w przepisie.
oj jak fajnie:)
Wlasnie zrobilam.zdecyfowanie moga konkutowac z tradycyjnymi. Pyszne
Smacznego!:)
Zrobiłam racuchy wg przepisu i według mnie chłoną tyle tłuszczu, ze czułam się niefajnie po zjedzeniu już kilku, nie wiem co to powoduje, racuchy z jajkiem i mlekiem tak nie miały – ale to zupełnie inny skład makro, dużo więcej białka. Aleee dodałam do calosci trochę syropu klonowego i wlozylam do blachy, piekłam w 180*C przez ok 30m i drożdżówka, która wyszła to jest hit. Super mięciutkie, nawilżone ciasto drożdżowe z owocami 🙂 Polecam dla sceptyków smażenia i, jak w naszym przypadku, dla dzieci 🙂