Racuchy z jabłkami i cynamonem

  • 30 min
  • 11 składników
100%

Składniki na talerz racuchów:

  • drożdże 1/4 kostki (25 g)
  • ciepłe mleko sojowe 1/3 szklanki
  • cukier/ksylitol/erytrol 3 łyżki
  • sól 1/3 łyżeczki
  • cukier z wanilią 1 opakowanie
  • olej 1/4 szklanki + do smażenia
  • spirytus 1 łyżka
  • mąka pszenna lub orkiszowa ok. 1,5 szklanki (375 ml)
  • kwaśne jabłko 1 sztuka
  • cynamon 1 łyżeczka
  • ocet spirytusowy odrobina do smażenia

Racuchy z jabłkami bez jajek, na mleku roślinnym, czyli w wegańskiej wersji. Rumiane i pachnące cynamonem:)

DSC_8497_2

Racuchy z jabłkami i cynamonem

Wykonanie:

  1. Do miski wlewam ciepłe (ale nie gorące) mleko sojowe.
  2. Dodaję cukier/ksylitol/erytrol, cukier z wanilią, sól i pokruszone drożdże.
  3. Dosypuję czubatą łyżkę mąki, mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut.
  4. Dodaję spirytus, olej, cynamon, pokrojone w kosteczkę jabłko i resztę mąki (połowę mąki możecie zastąpić pełnoziarnistą).
  5. Mieszam, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (u mnie na około godzinę).
  6. Na patelnię wlewam olej (na ok. 2 cm). dodaję odrobinę octu (żeby racuchy nie piły tyle tłuszczu), a następnie rozgrzewam olej.
  7. Nabieram łyżką kawałki ciasta i przy pomocy drugiej łyżki kładę na rozgrzany olej.
  8. Smażę z obu stron, aż racuchy się zarumienią.
  9. Wykładam na talerz wyłożony papierem.
  10. Racuchy możecie posypać dodatkowo cynamonem, cukrem pudrem lub zmielonym na puder ksylitolem albo erytrolem.

Smacznego!

DSC_8508_2

Racuchy z jabłkami i cynamonem

DSC_8492_2

Racuchy z jabłkami i cynamonem

7 komentarzy

  1. Wlasnie zrobilam stanowczo mogako konkurowac z tymi trdaycjyjnymi z mlekiem i jajami. Pyszne.dodoalam troche wiecej mleka kokosowego niz w przepisie.

  2. Zrobiłam racuchy wg przepisu i według mnie chłoną tyle tłuszczu, ze czułam się niefajnie po zjedzeniu już kilku, nie wiem co to powoduje, racuchy z jajkiem i mlekiem tak nie miały – ale to zupełnie inny skład makro, dużo więcej białka. Aleee dodałam do calosci trochę syropu klonowego i wlozylam do blachy, piekłam w 180*C przez ok 30m i drożdżówka, która wyszła to jest hit. Super mięciutkie, nawilżone ciasto drożdżowe z owocami 🙂 Polecam dla sceptyków smażenia i, jak w naszym przypadku, dla dzieci 🙂

Skomentuj