DSC_7947_2

Rafaello z ryżu bez pieczenia

  • 20 min
  • 5 składników
86%

Składniki:

  • ryż biały 1 szklanka (250 ml)
  • mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • wiórki kokosowe 200 g
  • ksylitol/cukier do smaku (u mnie 6 łyżek)
  • olej do wysmarowania formy

Ciasto Rafaello zrobione z ryżu. Bez pieczenia. Najlepsze z surowym dżemem z malin (przepis tutaj) lub z truskawek (przepis tutaj).

DSC_8007_2

Rafaello z ryżu bez pieczenia

Wykonanie:

  1. Jedną szklankę ryżu gotuję w 2,5 szklanki wody, aż ryż będzie bardzo miękki i wchłonie wodę.
  2. Dodaję mleko kokosowe, wiórki (trochę zostawiam do posypania) i słodzę do smaku. Gotuję jeszcze chwilę, mieszając.
  3. Masę blenduję dokładnie i przekładam do formy wysmarowanej olejem (u mnie 20 cm).
  4. Posypuję wiórkami i wstawiam na noc do lodówki.
  5. Podaję z owocami, wiórkami czekolady i musem owocowym (np. takim lub takim).

Smacznego!

DSC_7947_2

Rafaello z ryżu bez pieczenia

DSC_7998_2

Rafaello z ryżu bez pieczenia

DSC_7999_2

Rafaello z ryżu bez pieczenia

DSC_7996_2

Rafaello z ryżu bez pieczenia

31 Komentarzy

  1. Jeju jak pięknie to wygląda 😍 a mleczko kokosowe tzn to sztywne czy płynne bez trzymania w lodówce?

    • hm.. wyjdzie, ale będzie mniej delikatne, z brązowego ryżu robię z czekoladą, bardziej mi pasuje.

  2. Witaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów. Dołączyło do nas już przeszło 1000 blogerów, a ich przepisy zostały wyświetlone przeszło 20 milionów razy! Miło by nam było, jeśli zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na : http://www.katalogsmakow.pl (należy kliknąć w „MOJE KONTO” w prawym górnym rogu strony. Pozdrawiamy!

  3. Jaka średnica formy? Czy można od razu ugotować ryż na mleku kokosowym zamiast wody? (Jeżeli tak, to, czy po ugotowaniu też dodawać mleko?)

  4. I naprawdę takie duże ciasto wyjdzie z 1 szklanki ryżu??? A co zrobić jak mleko mam już schłodzone w lodówce?

    • no takie wyszło, bo ryż zwiększył znacznie objętość po ugotowaniu. Mleko możesz dodać schłodzone:)

  5. masę zblendować w blenderze kielichowym czy ręcznym? bo nie wiem jak lepiej wyjdzie…
    jak Wy to zrobiliście?

    • Jak masz mocny blender kielichowy, taki z popychaczem, to pewnie zblenduje dokładniej. Ale ręczny też da radę:)

  6. Zrobiłam to Rafaello z ryżu jaśminowego i użyłam cukru trzcinowego. Nie było tak białe jak na zdjęciu ale wyszło bardzo dobre :)

    • Ja osobiście wolę jagielniki, bo są takie… sernikowe;) ale trzeba lubić kaszę jaglaną. Ryż jest bardziej neutralny…

  7. ❤💙💚💛💜 przepis magiczny. Jutro w wersji pink leci na stół jako tort urodzinowy. Pozdrawiam 💖

  8. Jakich proporcji użyć przy tortownicy 24 cm ?? Albo 26??? Chciałbym ten tort zrobic na urodziny taty i napewno takim małym wszystkich gości nie poczestuje. Proszę o pomoc jak ktoś stosował ten przepis na większe tortownice. Z góry dziękuję Pozdrawiam
    Pięknego dnia 🙂😇

    • To ja bym zrobiła podwójną ilość i wypełniła największą tortownicę. A jak zostanie masa, to możesz nałożyć do słoiczków/pucharków i podać jako deser polany czekoladą i posypany owocami.

  9. Jeśli zrobię podwójną porcję, jakiej średnicy wziąć tortownicę? Największa to jaka? Tort ma być na 14 osób.

Skomentuj

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved