DSC_7947_2

Rafaello z ryżu bez pieczenia

  • 20 min
  • 5 składników
84%

Składniki:

  • ryż biały 1 szklanka (250 ml)
  • mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • wiórki kokosowe 200 g
  • ksylitol/cukier do smaku (u mnie 6 łyżek)
  • olej do wysmarowania formy

Ciasto Rafaello zrobione z ryżu. Bez pieczenia. Najlepsze z surowym dżemem z malin (przepis tutaj) lub z truskawek (przepis tutaj).

DSC_8007_2

Rafaello z ryżu bez pieczenia

Wykonanie:

  1. Jedną szklankę ryżu gotuję w 2,5 szklanki wody, aż ryż będzie bardzo miękki i wchłonie wodę.
  2. Dodaję mleko kokosowe, wiórki (trochę zostawiam do posypania) i słodzę do smaku. Gotuję jeszcze chwilę, mieszając.
  3. Masę blenduję dokładnie i przekładam do formy wysmarowanej olejem (u mnie 20 cm).
  4. Posypuję wiórkami i wstawiam na noc do lodówki.
  5. Podaję z owocami, wiórkami czekolady i musem owocowym (np. takim lub takim).

Smacznego!

DSC_7947_2

Rafaello z ryżu bez pieczenia

DSC_7998_2

Rafaello z ryżu bez pieczenia

DSC_7999_2

Rafaello z ryżu bez pieczenia

DSC_7996_2

Rafaello z ryżu bez pieczenia

39 Komentarzy

  1. Jeju jak pięknie to wygląda 😍 a mleczko kokosowe tzn to sztywne czy płynne bez trzymania w lodówce?

    • hm.. wyjdzie, ale będzie mniej delikatne, z brązowego ryżu robię z czekoladą, bardziej mi pasuje.

  2. Witaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów. Dołączyło do nas już przeszło 1000 blogerów, a ich przepisy zostały wyświetlone przeszło 20 milionów razy! Miło by nam było, jeśli zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na : http://www.katalogsmakow.pl (należy kliknąć w „MOJE KONTO” w prawym górnym rogu strony. Pozdrawiamy!

  3. Jaka średnica formy? Czy można od razu ugotować ryż na mleku kokosowym zamiast wody? (Jeżeli tak, to, czy po ugotowaniu też dodawać mleko?)

  4. I naprawdę takie duże ciasto wyjdzie z 1 szklanki ryżu??? A co zrobić jak mleko mam już schłodzone w lodówce?

    • no takie wyszło, bo ryż zwiększył znacznie objętość po ugotowaniu. Mleko możesz dodać schłodzone:)

  5. masę zblendować w blenderze kielichowym czy ręcznym? bo nie wiem jak lepiej wyjdzie…
    jak Wy to zrobiliście?

    • Jak masz mocny blender kielichowy, taki z popychaczem, to pewnie zblenduje dokładniej. Ale ręczny też da radę:)

  6. Zrobiłam to Rafaello z ryżu jaśminowego i użyłam cukru trzcinowego. Nie było tak białe jak na zdjęciu ale wyszło bardzo dobre :)

    • Ja osobiście wolę jagielniki, bo są takie… sernikowe;) ale trzeba lubić kaszę jaglaną. Ryż jest bardziej neutralny…

  7. ❤💙💚💛💜 przepis magiczny. Jutro w wersji pink leci na stół jako tort urodzinowy. Pozdrawiam 💖

  8. Jakich proporcji użyć przy tortownicy 24 cm ?? Albo 26??? Chciałbym ten tort zrobic na urodziny taty i napewno takim małym wszystkich gości nie poczestuje. Proszę o pomoc jak ktoś stosował ten przepis na większe tortownice. Z góry dziękuję Pozdrawiam
    Pięknego dnia 🙂😇

    • To ja bym zrobiła podwójną ilość i wypełniła największą tortownicę. A jak zostanie masa, to możesz nałożyć do słoiczków/pucharków i podać jako deser polany czekoladą i posypany owocami.

  9. Jeśli zrobię podwójną porcję, jakiej średnicy wziąć tortownicę? Największa to jaka? Tort ma być na 14 osób.

  10. Witaj, czy myślisz ze można ten tort przekroić po wystudzeniu i posmarować go dżemem truskawkowym lub jakaś masa ?

    • Myślę, że może się ślizgać, bo to taka konsystencja leguminy…Lepiej polać czymś na talerzykach

Skomentuj

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved