DSC_4474_2

Risotto z algami i papryka w cieście

  • 50 min
  • 14 składników
100%

Składniki:

  • papryka (u mnie zielona) 1 sztuka
  • mąka pszenna razowa 5 łyżek
  • mąka z cieciorki 5 łyżek
  • woda ok. 100 ml (pół filiżanki)
  • kurkuma ok. 1 łyżeczka
  • sól ok. 1/2 łyżeczki
  • chilli szczypta
  • ryż brązowy 1 filiżanka (200 ml)
  • cebula 2 sztuki
  • sos sojowy ok. 3-4 łyżki
  • imbir suszony 1 łyżeczka
  • chilli do smaku
  • suszone algi (u mnie kombu) garść
  • olej do smażenia

Brązowy ryż z dodatkiem alg i imbiru a do tego pakora z papryki. Możecie podać z sosem bezrybnym (przepis tutaj) albo pomidorowo-cynamonowym (przepis tutaj).

DSC_4474_2

Risotto z algami i papryka w cieście

Wykonanie:

  1. Ryż gotuję według przepisu na opakowaniu.
  2. W misce mieszam obie mąki, pół filiżanki wody, kurkumę, szczyptę chilli i pół łyżeczki soli. Powinno powstać gęste ciasto.
  3. Paprykę kroję w plastry, maczam w cieście i smażę z obu stron na rozgrzanym oleju.
  4. Na patelni podsmażam cebulę, dodaję sos sojowy, imbir, szczyptę chilli i pokruszone algi. Przykrywam i duszę przez chwilę, aż algi zmiękną. Mieszam z ugotowanym ryżem.

Smacznego!

DSC_4463_2

Risotto z algami i papryka w cieście

DSC_4460_2

Risotto z algami i papryka w cieście

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved