Risotto z dzikiego ryżu z cieciorką

  • 45 min
  • 12 składników
100%

Składniki:

  • ryż dziki 1 filiżanka (200 ml)
  • woda 2 filiżanki
  • cebula 1 sztuka
  • papryka 1 sztuka
  • pomidor 1 sztuka
  • cieciorka 1 puszka
  • czosnek 2 ząbki
  • sok z 1/2 cytryny
  • sos sojowy jasny do smaku (u mnie 3 łyżki)
  • ostra papryka do smaku (u mnie 1/3 łyżeczki)
  • papryka wędzona słodka ok. 1 łyżeczka
  • olej do podsmażenia

Dziki ryż, cieciorka i warzywa. Delikatnie przyprawione czosnkiem, sokiem z cytryny, sosem sojowym i wędzoną papryką.

DSC_5095_2

Risotto z dzikiego ryżu z cieciorką

Wykonanie:

  1. Ryż przepłukuję i zalewam 2 filiżankami wody.
  2. Gotuję na małym ogniu około pół godziny (aż ryż wchłonie wodę i będzie miękki).
  3. Czosnek wyciskam i odstawiam na 10 minut (tutaj sprawdź dlaczego).
  4. Na patelni podsmażam cebulę. Dodaję pokrojoną paprykę, sos sojowy i duszę pod przykryciem kilka minut.
  5. Do papryki dodaję przepłukaną, odsączoną cieciorkę, obranego i pokrojonego w kostkę pomidora, czosnek i przyprawy. Duszę przez chwilę.
  6. Na koniec dodaję sok z cytryny i wszystko mieszam razem z ryżem.

Smacznego!

DSC_5100_2

Risotto z dzikiego ryżu z cieciorką

DSC_5113_2

Risotto z dzikiego ryżu z cieciorką

DSC_5116_2

Risotto z dzikiego ryżu z cieciorką

Brak komentarzy

Skomentuj