Wegański rosół

  • 130 min
  • 14 składników
77%

Składniki:

  • włoszczyzna 1 pęczek
  • cebula 1 sztuka
  • natka pietruszki i selera kilka łodyżek
  • grzyby suszone kilka sztuk
  • liść laurowy 3 sztuki
  • pieprz czarny kilka ziaren
  • ziele angielskie kilka ziaren
  • sos sojowy jasny do smaku
  • sól do smaku
  • kurkuma szczypta dla koloru
  • czosnek 2 ząbki
  • lubczyk suszony 1 łyżeczka
  • olej rzepakowy lub oliwa z oliwek 1 łyżka
  • ulubiony makaron do podania

Zupa na niedzielę, czyli wegański rosół 🙂 Aromatyczny, z dodatkiem suszonych grzybów i lubczyku. Niewymagający, bo robi się praktycznie sam.

Wegański rosół

Wegański rosół

Wykonanie:

  1. Wszystkie warzywa myję obieram i umieszczam w garnku.
  2. Dodaję suszone grzyby, czosnek, gałązki selera i pietruszki, przyprawy, sos sojowy i olej.
  3. Zalewam 2-3 litrami wody i zagotowuję.
  4. Gotuję pod przykryciem na małym ogniu min. 2 godziny.
  5. W razie konieczności doprawiam solą lub sosem sojowym.
  6. Podaję razem z warzywami i z ulubionym makaronem.
  7. Rosół możecie przygotować na diecie dr. Dąbrowskiej. Pomińcie grzyby, sos sojowy i olej. Podajcie z warzywami z rosołu utartymi na tarce.

Smacznego!

Wegański rosół

Wegański rosół

Wegański rosół

Wegański rosół

Wegański rosół

Wegański rosół

6 komentarzy

  1. Ja właśnie przetestowałem ten przepis i zgodne zdanie całej rodziny jest takie, że to pierwszy wegański rosół jaki zrobiłem o odpowiedniej rosołowości. Zapisuję przepis w ulubionych

Skomentuj