Ryż z warzywami stir-fry

  • 20 min
  • 15 składników
100%

Składniki:

  • ryż (u mnie brązowy) 1 szklanka (250 ml)
  • por 1 sztuka
  • marchewka 1 sztuka
  • kapusta kawałek (1/4 małej główki)
  • grzyby shitake lub pieczarki 5 sztuk
  • kiełki fasoli mung lub soi 1 filiżanka (200 ml)
  • młoda soja (edamame) lub groszek mrożony 1 filiżanka (200 ml)
  • ew. papryczka chilli do podania
  • natka kolendry lub pietruszki do posypania
  • olej do podsmażenia
  • sos sojowy do smaku
  • czosnek 2 ząbki
  • imbir kawałek świeżego lub łyżeczka suszonego
  • sok z limonki lub cytryny
  • sól do smaku

Szybkie stir-fry pełne dobroci, podane z brązowym ryżem.

DSC_6665_2

Ryż z warzywami stir-fry

Wykonanie:

  1. Ryż gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Na woku lub na dużej patelni rozgrzewam olej (taki o wysokiej temperaturze dymienia).
  3. Dodaję imbir, rozgnieciony czosnek, pokrojoną drobno kapustę, pora, marchewkę i grzyby. Podsmażam przez kilka minut, mieszając.
  4. Podlewam sosem sojowym, dodaję kiełki i młodą soję lub groszek. Podsmażam kolejnych kilka minut, mieszając.
  5. Dodaję sok z cytryny lub limonki. Ewentualnie solę do smaku.
  6. Do miseczek nakładam ryż, na to warzywa stir-fry, posypuję natką i pokrojonym chilli.

Smacznego!

DSC_6672_2

Ryż z warzywami stir-fry

DSC_6668_2

Ryż z warzywami stir-fry

DSC_6677_2

Ryż z warzywami stir-fry

5 komentarzy

Skomentuj