Składniki:
- ryż (u mnie brązowy) 1 szklanka (250 ml)
- por 1 sztuka
- marchewka 1 sztuka
- kapusta kawałek (1/4 małej główki)
- grzyby shitake lub pieczarki 5 sztuk
- kiełki fasoli mung lub soi 1 filiżanka (200 ml)
- młoda soja (edamame) lub groszek mrożony 1 filiżanka (200 ml)
- ew. papryczka chilli do podania
- natka kolendry lub pietruszki do posypania
- olej do podsmażenia
- sos sojowy do smaku
- czosnek 2 ząbki
- imbir kawałek świeżego lub łyżeczka suszonego
- sok z limonki lub cytryny
- sól do smaku
Szybkie stir-fry pełne dobroci, podane z brązowym ryżem.
Wykonanie:
- Ryż gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Na woku lub na dużej patelni rozgrzewam olej (taki o wysokiej temperaturze dymienia).
- Dodaję imbir, rozgnieciony czosnek, pokrojoną drobno kapustę, pora, marchewkę i grzyby. Podsmażam przez kilka minut, mieszając.
- Podlewam sosem sojowym, dodaję kiełki i młodą soję lub groszek. Podsmażam kolejnych kilka minut, mieszając.
- Dodaję sok z cytryny lub limonki. Ewentualnie solę do smaku.
- Do miseczek nakładam ryż, na to warzywa stir-fry, posypuję natką i pokrojonym chilli.
Smacznego!
Tak sobie czytam i myślę, żę mogłoby też być pysznie z bobem ? Warto spróbować ?
pewnie;)
Wszystko, co z grzybkami jest pyszne.
kapusta biała, rozumiem? 🙂
biała, ale czerwona też będzie pasować:)