DSC_6405_2

Sałata z sosem musztardowym

  • 5 min
  • 6 składników
100%

Składniki:

  • sałata 1 główka
  • olej (u mnie rzepakowy nierafinowany) 2 łyżki
  • syrop klonowy/z agawy/cukier/ksylitol 2 łyżki
  • ocet jabłkowy/sok z cytryny 1 łyżka
  • musztarda sarepska 1 łyżka
  • musztarda francuska 1 łyżka

Znacie taką? Robicie? Taki musztardowy sos vinegrette możecie też dodać do innych sałat i sałatek, albo polać nim gotowane młode ziemniaki.

DSC_6395_2

Sałata z sosem musztardowym

Wykonanie:

  1. Liście sałaty myję i suszę.
  2. Wszystkie składniki na sos poza olejem mieszam dokładnie w szklance.
  3. Powoli dodaję olej, mieszając, aż składniki dobrze się połączą.
  4. Sosem polewam sałatę.
  5. Do sałaty możecie dodać puszkę cieciorki albo białej fasoli.

Smacznego!

DSC_6405_2

Sałata z sosem musztardowym

DSC_6418_2

Sałata z sosem musztardowym

DSC_6400_2

Sałata z sosem musztardowym

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved