DSC_1835_2

Sałatka z bakłażana i jogurtu

  • 35 min
  • 9 składników
100%

Składniki:

  • bakłażany 2 sztuki
  • cebula 2 sztuki
  • czosnek 2 ząbki
  • sok z jednej cytryny
  • chilli 1 papryczka (lub suszone do smaku)
  • tymianek suszony 1 łyżka
  • sól do smaku
  • oliwa z oliwek do podsmażenia
  • jogurt naturalny roślinny (u mnie sojowy) ok. 1 filiżanka (200 ml)

Z zestawieniem bakłażana i jogurtu spotkałam się w Turcji, Bułgarii, Gruzji, na Węgrzech i w Iranie. Pewnie dodalibyście jeszcze inne kraje. Czasem w wersji z pokrojonym bakłażanem albo w formie pasty do maczania pieczywa. Bakłażany zazwyczaj wcześniej się grilluje, ja podsmażam je z cebulą. Taka sałatka sprawdzi się na ciepło i na zimno, jako dodatek do obiadu, kanapek, wypełnienie do pity albo jako sos do makaronu.

DSC_1827_2

Sałatka z bakłażana i jogurtu

Wykonanie:

  1. Cebulę podsmażam na niewielkiej ilości oliwy.
  2. Dodaję drobno pokrojoną papryczkę chilli, pokrojonego w kostkę bakłażana, sól i tymianek.
  3. Podlewam lekko wodą, żeby bakłażan się nie przypalał i duszę pod przykryciem około 20-30 minut (aż zmięknie).
  4. Wyłączam gaz, dodaję sok z cytryny, wyciśnięte ząbki czosnku i jogurt.
  5. Mieszam dokładnie.

Smacznego!

DSC_1835_2

Sałatka z bakłażana i jogurtu

DSC_1836_2

Sałatka z bakłażana i jogurtu

DSC_1839_2

Sałatka z bakłażana i jogurtu

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved