DSC_4605_2

Sałatka z grzanką i smażonymi warzywami

  • 20 min
  • 17 składników
100%

Składniki:

  • cukinia 1 sztuka
  • bakłażan 1 sztuka
  • czerwona papryka 1 sztuka
  • czerwona cebula 1 sztuka
  • oliwa z oliwek do podsmażenia
  • oregano 1 łyżka
  • wędzona papryka 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • chilli do smaku
  • orzechy pekan lub włoskie 2 garście
  • tofu wędzone pół kostki
  • bułka grahamka 1 sztuka
  • czosnek 1 ząbek
  • glazura balsamiczna do polania
  • pomidorki koktajlowe 2 garście
  • rukola 2 garście
  • roszponka 2 garście

Elegancka sałatka pełna pyszności. Ze smażonymi warzywami, prażonymi orzechami, grzanką z wędzonym tofu i czosnkiem.

DSC_4605_2

Sałatka z grzanką i smażonymi warzywami

Wykonanie:

  1. Na dużej patelni rozgrzewam niewielką ilość oliwy.
  2. Dodaję pokrojoną cebulę, paprykę, cukinię i bakłażana. Podsmażam przez chwilę, mieszając.
  3. Dodaję sól, chilli, oregano, wędzoną paprykę, przykrywam i duszę, aż warzywa zmiękną, mieszając od czasu do czasu (uważajcie, żeby ich nie rozgotować).
  4. W międzyczasie na suchej patelni podprażam orzechy pekan lub włoskie (aż się zarumienią).
  5. Zdejmuję orzechy z patelni i nalewam na nią niewielką ilość oliwy. Dodaję rozgniecione ząbki czosnku.
  6. Na rozgrzaną oliwę z czosnkiem kładę plastry grahamki i tofu. Podsmażam.
  7. Na miski kładę po garści rukoli i roszponki. Na to układam ostudzone warzywa i pokrojone pomidorki koktajlowe. Polewam sosem, który puściły warzywa.
  8. Na wierzch kładę grzankę z plastrem tofu.
  9. Wszystko posypuje orzechami i polewam glazurą balsamiczną.

Smacznego!

DSC_4580_2

Sałatka z grzanką i smażonymi warzywami

DSC_4591_2

Sałatka z grzanką i smażonymi warzywami

DSC_4582_2

Sałatka z grzanką i smażonymi warzywami

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved