DSC_87091

Sałatka z kalafiora, białej fasoli i brązowego ryżu

  • 55 min
  • 10 składników
100%

Składniki:

  • mały kalafior 1 sztuka
  • ryż brązowy 100 gr
  • biała fasola 1 puszka
  • czosnek 2 ząbki
  • sok z 1 cytryny
  • płatki drożdżowe 2 łyżki
  • koperkowy sos majonezowy 1/2 szklanki
  • ziarna słonecznika kilka łyżek
  • sól 1 łyżeczka
  • grubomielony pieprz 1 łyżeczka

Pożywna majonezowa sałatka imprezowa. Ma wszystko co pasuje do kalafiora, czyli koperkowy sos majonezowy, grubomielony pieprz, czosnek, cytrynę i płatki drożdżowe, które nadają lekko serowy posmak. Świetna i z bagietką i z razowcem:)

DSC_86961

Sałatka z kalafiora, białej fasoli i brązowego ryżu

Wykonanie:

  1. Kalafiora krótko gotuję na parze (ok. 10 minut)
  2. Ryż gotuję do miękkości (ok. 25 minut)
  3. Kalafiora dzielę na małe różyczki, mieszam z ryżem i opłukaną fasolą.
  4. Dodaję koperkowy sos majonezowy, rozgnieciony czosnek, sok z cytryny, płatki drożdżowe, sól i pieprz.
  5. Ziarna słonecznika praże kilka minut na suchej patelni.
  6. Sałatkę schładzam w lodówce.
  7. Przed zjedzeniem posypuję słonecznikiem.

Smacznego!

DSC_87091

Sałatka z kalafiora, białej fasoli i brązowego ryżu

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved