Składniki:
- mały kalafior 1 sztuka
- ryż brązowy 100 gr
- biała fasola 1 puszka
- czosnek 2 ząbki
- sok z 1 cytryny
- płatki drożdżowe 2 łyżki
- koperkowy sos majonezowy 1/2 szklanki
- ziarna słonecznika kilka łyżek
- sól 1 łyżeczka
- grubomielony pieprz 1 łyżeczka
Pożywna majonezowa sałatka imprezowa. Ma wszystko co pasuje do kalafiora, czyli koperkowy sos majonezowy, grubomielony pieprz, czosnek, cytrynę i płatki drożdżowe, które nadają lekko serowy posmak. Świetna i z bagietką i z razowcem:)
Wykonanie:
- Kalafiora krótko gotuję na parze (ok. 10 minut)
- Ryż gotuję do miękkości (ok. 25 minut)
- Kalafiora dzielę na małe różyczki, mieszam z ryżem i opłukaną fasolą.
- Dodaję koperkowy sos majonezowy, rozgnieciony czosnek, sok z cytryny, płatki drożdżowe, sól i pieprz.
- Ziarna słonecznika praże kilka minut na suchej patelni.
- Sałatkę schładzam w lodówce.
- Przed zjedzeniem posypuję słonecznikiem.
Smacznego!
Brak komentarzy