DSC_7366_2

Sałatka z rukoli i pieczonego buraka

  • 70 min
  • 8 składników
100%

Składniki:

  • buraki 4 sztuki
  • rukola 2 garście
  • ziarna słonecznika 4 łyżki
  • cytryna 1 sztuka
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • czosnek 2 ząbki
  • grubo mielony pieprz do smaku
  • sól do smaku

Prosta trzyskładnikowa sałatka z rukoli, pieczonego buraka i prażonych ziaren słonecznika. Efektowna, pyszna, pełna żelaza i kwasu foliowego. Sałatka idealna dla kobiet w ciąży;)

DSC_7358_2

Sałatka z rukoli i pieczonego buraka

Wykonanie:

  1. Buraki zawijam w folię aluminiową (w całości i w skórce) lub umieszczam w naczyniu żaroodpornym z przykrywką i piekę w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około godzinę.
  2. Po przestygnięciu obieram i kroję w kostkę.
  3. Ziarna słonecznika prażę przez chwilę na suchej patelni, aż się zarumienią.
  4. Do miski wkładam umytę rukolę, pokrojonego buraka i słonecznik.
  5. W szklance mieszam oliwę z oliwek, sok z cytryny, wyciśnięty czosnek, sól i pieprz. Sosem polewam sałatkę i mieszam.

Smacznego!

DSC_7360_2

Sałatka z rukoli i pieczonego buraka

DSC_7366_2

Sałatka z rukoli i pieczonego buraka

DSC_7369_2

Sałatka z rukoli i pieczonego buraka

4 Komentarzy

  1. Czy ta sałatka nadaje się do jedzenia podczas karmienia piersią? Słonecznik to nie to samo co orzechy. Można pominąć sok z cytryny, ale zastanawiam się nad rukolą? Będę wdzięczna za podpowiedź :)

  2. Aluminium przedostaje się do jedzenia może zamiast tego papier? Jak je zawinąć i po co jak są w zaroodpornym? Jeszcze nie jadlam znacznych buraków z piekarnika może rto recepta na to :)

Skomentuj

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved