DSC_58491

Sałatka z soczewicy i jarmużu z jogurtem

  • 30 min
  • 9 składników
100%

Składniki:

  • soczewica (u mnie czerwona) 1 filiżanka
  • jarmuż 4 liście lub 4 garście
  • cebula 2 sztuki
  • olej rzepakowy (u mnie nierafinowany) do podsmażenia
  • czosnek 2 ząbki
  • cytryna 1/2
  • jogurt roślinny 1 małe opakowanie
  • pieprz grubomielony do smaku
  • sól do smaku

Jak zwykle bardzo prosta sałatka z kilku składników. Fajna do pieczywa, do posmarowania kanapek albo do ziemniaków w mundurkach.

DSC_58401

Sałatka z soczewicy i jarmużu z jogurtem

Wykonanie:

  1. Soczewicę gotuję do miękkości, tak, żeby się nie rozgotowała (czas gotowania w zależności od rodzaju użytej soczewicy).
  2. Na niewielkiej ilości oleju podsmażam 2 pokrojone w piórka cebule.
  3. Jarmuż ugniatam w dłoniach i kroję drobno. Dodaję do cebuli i podsmażam przez chwilę, mieszając.
  4. Dodaję odsączoną soczewicę, mieszam wszystko razem, zestawiam z ognia i studzę.
  5. Po wystygnięciu dodaję 2 rozgniecione ząbki czosnku, sok z połówki cytryny, jogurt roślinny, sól i grubo mielony pieprz.
  6. Mieszam wszystko razem i schładzam w lodówce.
  7. Zjadamy z pieczywem, smarujemy sałatką kanapki albo nakładamy ją na gorące ziemniaki gotowane w mundurkach.

Smacznego!

DSC_58431

Sałatka z soczewicy i jarmużu z jogurtem

DSC_58491

Sałatka z soczewicy i jarmużu z jogurtem

DSC_58561

Sałatka z soczewicy i jarmużu z jogurtem

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved