DSC_8653_2

Sałatka ziemniaczana z burakami, rukolą i awokado

  • 55 min
  • 11 składników
100%

Składniki:

  • buraki pół kilo
  • ziemniaki pół kilo
  • dojrzałe awokado 1 sztuka
  • rukola 2 duże garście
  • oliwa z oliwek 1-2 łyżki
  • ocet winny 1-2 łyżki
  • czosnek 1 ząbek
  • sól do smaku
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • ew. wędzona papryka 1 łyżeczka
  • ew. pestki dyni lub słonecznika do posypania

Pożywna sałatka z najpyszniejszych składników;) Dobre danie na wynos, drugie śniadanie, przekąska albo lekka kolacja.

DSC_8653_2

Sałatka ziemniaczana z burakami, rukolą i awokado

Wykonanie:

  1. Buraki i ziemniaki gotuję w łupinach lub piekę (buraki jak w tym przepisie).
  2. Zostawiam do ostygnięcia, obieram, kroję i umieszczam w misce.
  3. Dodaję rukolę, pokrojone w kostkę awokado, sól, pieprz i wędzoną paprykę.
  4. Oliwę, ocet winny i wyciśnięte ząbki czosnki mieszam w szklance i dodaję do sałatki.
  5. Mieszam dokładnie.
  6. Sałatkę możecie posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni lub słonecznika.

Smacznego!

DSC_8689_2

Sałatka ziemniaczana z burakami, rukolą i awokado

DSC_8661_2

Sałatka ziemniaczana z burakami, rukolą i awokado

DSC_8654_2

Sałatka ziemniaczana z burakami, rukolą i awokado

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved