Ser z ziemniaka

  • 10 min
  • 10 składników
89%

Składniki:

  • gorące ugotowane ziemniaki 3 sztuki
  • ugotowana marchewka 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • olej (u mnie rzepakowy) 10 łyżek
  • płatki drożdżowe 6 łyżek
  • wędzona papryka 1 łyżeczka
  • kurkuma 1/2 łyżeczki
  • pieprz biały mielony 1/2 łyżeczki
  • sól do smaku
  • czosnek 1 ząbek

Wegański ser z ziemniaka – hit na wege blogach kulinarnych, naprawdę warty wypróbowania. Do makaronu (przepis tutaj), pizzy, zapiekanek, do smarowania kanapek, jako dip do nachosów i pokrojonych warzyw.

DSC_8062_2

Ser z ziemniaka

Wykonanie:

  1. Drobno pokrojoną cebulę podsmażam na oleju.
  2. Pokrojone, gorące ziemniaki, marchewkę, płatki drożdżowe, wyciśnięty ząbek czosnku i przyprawy umieszczam w blenderze lub malakserze.
  3. Dodaję podsmażoną cebulę (razem z olejem) i blenduję wszystko na gładką masę.
  4. W czasie blendowania stopniowo dodaję ciepłą wodę, tak aby ułatwić blendowanie i żeby „ser” nabrał właściwej konsystencji.

Smacznego!

DSC_8053_2

Ser z ziemniaka

DSC_8052_2

Ser z ziemniaka

DSC_8036_2

Ser z ziemniaka

33 komentarze

    • Płatki drożdżowe odpowiadają za „serowy” smak. Jak pominiesz to sos nie będzie „serowy”, ale konsystencji nie zmieniają.

    • W sklepach ze zdrową żywnością, w marketach na półkach ze zdrową żywnością też zaczynają się pojawiać no i w internecie;)

    • Wedlug mnie bialy pieprz tez nadaje serowego smaku,poza tym nic innego nie przychodzi mi do glowy. Ktos ma jakies pomysly?

  1. Zakochalam sie <3 zrobilam w prawdzie wersje light ( dodalam tylko 3 lyzki oleju) ale… I tak jest genialny! Porcja na 'dwa dni' znikla do poludnia 🙂

  2. Pingback: 25 wegańskich przekąsek na imprezę wybranych z blogów - Places & Plants

  3. dziex za przepis. Jak dla mnie zbyt czuć cebulę i czosnek, dałabym połowę mniej następnym razem. I w którym momencie dajesz 10 łyżek oleju??

    • Na oleju podsmażam cebulę, a potem dodaję ją razem z olejem. już dopisuję w przepisie, żeby nie było wątpliwości;)

    • hm… możliwe… i myślę, że może potrzeba było więcej wody, do uzyskania odpowiedniej konsystencji…

  4. Mega pyszka! ja robiłam kolejny raz i wprowadzam swoje „ulepszenia” , dodałam do smażenia z cebulą papryczki chilli bo lubię ostre potrawy, wyszło świetnie. Polecam serdecznie ten przepis 🙂 po zapakowaniu do słoików długo może stać w lodówce ( choć zwykle znika bez śladu w ciągu chwili )

  5. Czy jest taka możliwość, że po użyciu oleju kokosowego (rafinowanego), ser stężeje w lodówce i będzie się dało go pokroić?

    • zgęstnieje, ale raczej niewystarczająco do krojenia… Ja dodaję agar i schładzam, wtedy da się go kroić.

  6. 3/5 w tym wydaniu, ale potencjał jest 🙂 Jak dla mnie biały pieprz zepsuł mocno smak, następnym razem spróbuję zastąpić go zwykłym. Szkoda też, że ziemniaki/marchew jest wymieniona w sztukach a nie w gramach. Polecam jeść ze szczypiorkiem, dodaje fajnego przełamania smaku

Skomentuj