DSC_8062_2

Ser z ziemniaka

  • 10 min
  • 10 składników
98%

Składniki:

  • gorące ugotowane ziemniaki 3 sztuki
  • ugotowana marchewka 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • olej (u mnie rzepakowy) 10 łyżek
  • płatki drożdżowe 6 łyżek
  • wędzona papryka 1 łyżeczka
  • kurkuma 1/2 łyżeczki
  • pieprz biały mielony 1/2 łyżeczki
  • sól do smaku
  • czosnek 1 ząbek

Wegański ser z ziemniaka – hit na wege blogach kulinarnych, naprawdę warty wypróbowania. Do makaronu (przepis tutaj), pizzy, zapiekanek, do smarowania kanapek, jako dip do nachosów i pokrojonych warzyw.

DSC_8062_2

Ser z ziemniaka

Wykonanie:

  1. Drobno pokrojoną cebulę podsmażam na oleju.
  2. Pokrojone ziemniaki, marchewkę, płatki drożdżowe, wyciśnięty ząbek czosnku i przyprawy umieszczam w blenderze lub malakserze.
  3. Dodaję podsmażoną cebulę i blenduję wszystko na gładką masę.
  4. W czasie blendowania stopniowo dodaję ciepłą wodę, tak aby ułatwić blendowanie i żeby „ser” nabrał właściwej konsystencji.

Smacznego!

DSC_8053_2

Ser z ziemniaka

DSC_8052_2

Ser z ziemniaka

DSC_8036_2

Ser z ziemniaka

17 Komentarzy

    • Płatki drożdżowe odpowiadają za „serowy” smak. Jak pominiesz to sos nie będzie „serowy”, ale konsystencji nie zmieniają.

    • W sklepach ze zdrową żywnością, w marketach na półkach ze zdrową żywnością też zaczynają się pojawiać no i w internecie;)

    • Wedlug mnie bialy pieprz tez nadaje serowego smaku,poza tym nic innego nie przychodzi mi do glowy. Ktos ma jakies pomysly?

  1. Zakochalam sie <3 zrobilam w prawdzie wersje light ( dodalam tylko 3 lyzki oleju) ale… I tak jest genialny! Porcja na 'dwa dni' znikla do poludnia :-)

  2. Pingback: 25 wegańskich przekąsek na imprezę wybranych z blogów - Places & Plants

Skomentuj

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved