Składniki:
- płatki owsiane 1 szklanka (250 ml)
- wiórki kokosowe pół szklanki (125 ml)
- cynamon 1 łyżeczka + do posypania
- syrop klonowy/daktylowy/z agawy 3 łyżki
- olej kokosowy 3 łyżki
- kasza jaglana surowa 1 szklanka (250 ml)
- mleko roślinne (u mnie sojowe) 3,5 szklanki (po 250 ml)
- sok z 1,5 cytryny
- cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 7 łyżek) + do śmietanki kokosowej
- wanilia (cukier/ekstrakt/pasta) do smaku
- mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
- owoce do dekoracji
Jagielnik a’la sernik nowojorski. Bez pieczenia. Na owsiano-cynamonowym spodzie. Zwieńczony kokosową pianką. Przygotowany w ramach testu blendera, o którym przeczytasz tutaj.
Wykonanie:
- Puszkę z mlekiem kokosowym wstawiam na noc do lodówki, żeby oddzieliła się gęsta część.
- Płatki owsiane prażę na suchej patelni, mieszając, aż się zarumienią i przekładam do malaksera lub blendera.
- Na patelnię wsypuję wiórki kokosowe i również prażę przez chwilę, aż się zarumienią. Przekładam do malaksera lub blendera.
- Dodaję łyżeczkę cynamonu, 3 łyżki oleju kokosowego, 3 łyżki syropu klonowego i blenduję razem.
- Masą wykładam tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie 20 cm) i wstawiam do lodówki.
- Kaszę bardzo dokładnie przepłukuję wodą.
- Zalewam 3,5 szklanki mleka roślinnego i gotuję, aż kasza się rozgotuje i wchłonie płyn (u mnie około 20 minut). Jeżeli kasza wchłonie mleko, a nie będzie jeszcze rozgotowana, dodaję trochę wody lub mleka roślinnego i gotuję dalej, mieszając od czasu do czasu.
- Dodaję wanilię, sok z cytryny i słodzę do smaku.
- Blenduję na gładką masę.
- Masę wylewam na przygotowany spód.
- Gęstą część mleka kokosowego przekładam do miski i ubijam mikserem przez kilka minut z dodatkiem soku z połówki cytryny i ksylitolu do smaku (u mnie 2 łyżki).
- Po ostygnięciu masy jaglanej nakładam na nią ubite mleko kokosowe.
- Sernik wstawiam na noc do lodówki.
- Przed podaniem posypuję cynamonem i ozdabiam owocami.
Smacznego!
Wygląda bajecznie 🙂
Ale to nie jest żaden sernik . Sernik to ciasto z sera a tu nie ma sera ! to jest kaszowiec – ciasto z kaszy .
ech ta nomenklatura;)
a jak mi się nie oddzieliła gęsta część z mleka kokosowego?:(
a ile procent kokosa w mleku? może za mało? Powinno być min. 60 %…
nie wiedziałam, że to ważne. następnym razem sprawdzę, dzięki 🙂
a to dupa z sernika …….:(
dlaczego???
A co zrobić z niewykorzystaną częścią mleka kokosowego? Bo tylko śmietanka została użyta
Ja zazwyczaj dodaję do naleśników, placków albo koktajli.
Pyszny i taki lekki! Fantastyczny przepis 🙂
🙂
Super przepis, spód genialny. Tylko co ja źle robię że kasza zostawia jednak gorycz w smaku 🙁 płukałam bardzo długo…
ech, z jaglanką tak bywa… a probowalas innej firmy? Mozna tez sprobowac najpierw uprażyć ją na sucho, a dopiero potem dokładnie przepłukać (tak długo, aż woda będzie całkiem czysta).
Trzeba przelac wrzatkiem nie bedzie gorzka🙂
Zrobiłam wczoraj i wyszedł przepyszny! Tylko troszkę zmodyfikowałam przepis i do spodu dodałam wcześniej namoczone i zblendowane daktyle i łyżeczkę kakao zamiast cynamonu 🙂
Ekstra!:)
A z cytryna to w koncu 1.5 sztuki czy 3.5 szklanki soku vo to roznica. Z1.5 szt. nie uzyskam tyle soku a ta ilosc mnie przeraza.
1,5 sztuki cytryny:)
Czy jest jakiś zamiennik dla mleka kokosowego? Jestem wegetarianką i zastanawiam się czy będzie tutaj pasować inne mleko, np krowie albo sojowe?
kokosowe jest zupełnie inne:) tłuste i kremowe i po schłodzeniu oddziela się gęsta część, którą można ubić. Do ubicia możesz użyć śmietanki do ubijania, jeśli ją jadasz.
A czy to zblendowanej kaszy mozna dodac odrobine serka mascarpone badz jakiegos innego puszystego? Chodzi mi o delikatny posmak sernikowy;)
Jeżeli używasz, to jasne, że można:)
Czy można zamrozić ten sernik? Ktoś próbował?
Ja osobiście nie lubię jaglanki po rozmrożeniu, więc nie mrożę. Ale wiem, że niektórzy mrożą:)