DSC_7611

Słodkie bułeczki z ziemniaków

  • 40 min
  • 8 składników
100%

Składniki:

  • ziemniaki (możecie użyć też batatów) pół kilo
  • mąka kukurdziana około 1 filiżanki (200 ml)
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • cukier/ksylitol/erytrol 1 mała filiżanka (150 ml)
  • cukier z wanilią 1 opakowanie
  • mleko roślinne 1 mała filiżanka (150 ml)
  • olej 4 łyżki + do posmarowania bułeczek

Delikatne, puchate i wilgotne w środku słodkie bezglutenowe bułeczki na bazie ziemniaków. Zjedzcie z musem owocowym lub marmoladą w towarzystwie ciepłego mleka roślinnego.

DSC_7611

Słodkie bułeczki z ziemniaków

Wykonanie:

  1. Ziemniaki gotuję w łupinach. Obieram i studzę.
  2. W misce mieszam mąkę kukurydzianą, ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
  3. Ziemniaki rozgniatam.
  4. Do blendera wlewam mleko roślinne, olej, słodzę i dodaję cukier z wanilią. Blenduję, żeby cukier się rozpuścił.
  5. Dodaję ziemniaki i blenduję razem przez chwilę. Masę przekładam do miski.
  6. Dodaję suche składniki i mieszam. Powinno powstać ciasto, z którego da się lepić kulki. W razie czego stopniowo dodajcie trochę więcej mąki.
  7. Lepię kulki i układam na blasze wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia (mi wyszło 15 sztuk).
  8. Na dłonie nakładam trochę oleju i smaruję nim każdą kulkę.
  9. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut (aż bułeczki się zarumienią).

Smacznego!

DSC_7617

Słodkie bułeczki z ziemniaków

DSC_7594

Słodkie bułeczki z ziemniaków

DSC_7627

Słodkie bułeczki z ziemniaków

13 Komentarzy

Skomentuj Marlena Odrzuć

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved