DSC_0483_2

Śniadaniowa jaglanka a’la sernik

  • 25 min
  • 8 składników
93%

Składniki:

  • kasza jaglana surowa pół szklanki (125 ml)
  • mleko roślinne (u mnie sojowe) 2 szklanki
  • sok z połówki cytryny
  • wanilia (cukier/ekstrakt/pasta) do smaku
  • cukier/ksylitol/erytrol/syrop klonowy do smaku (u mnie 4 łyżki)
  • rodzynki do posypania
  • ew. świeże owoce do podania
  • ew. syrop malinowy/wiśniowy do polania

Moje ostatnie odkrycie, że przecież śniadaniową jaglankę można zakwasić sokiem z cytryny, żeby smakowała sernikowo:) Przygotowana w ramach testu blendera, o którym przeczytasz tutaj.

DSC_0476_2

Śniadaniowa jaglanka a’la sernik

Wykonanie:

  1. Kaszę bardzo dokładnie przepłukuję wodą.
  2. Zalewam 2 szklankami mleka roślinnego i gotuję, aż kasza się rozgotuje i wchłonie płyn (u mnie około 20 minut).
  3. Dodaję wanilię, sok z cytryny i słodzę do smaku.
  4. Blenduję na gładką masę.
  5. Jem na ciepło posypaną rodzynkami, owocami lub polaną syropem malinowym albo wiśniowym.

Smacznego!

DSC_0474_2

Śniadaniowa jaglanka a’la sernik

DSC_0483_2

Śniadaniowa jaglanka a’la sernik

DSC_0495_2

Śniadaniowa jaglanka a’la sernik

5 Komentarzy

  1. Przed takim zdrowym śniadaniem warto wypić wodę z cytryną :) na zdrowy początek dnia, my mamy w domu filtr redox fitaqua – woda z cytryną czy bez towarzyszy nam przez cały dzień, także na treningach :) Kiedyś rano piłam kawę teraz wodę z cytryną i lepiej się czuję A kasza jaglana super podnosi odporność organizmu.

  2. Świetne , super konsystencja . Nie miałam zbyt wiele owoców w domu ( jutro zakupowo ) a bardzo chcialam spróbować , nadal pyszne z bananami i jagodami . Nie dodałam tez słodzika czy cukru , bo owoce wystarczyły . Genialny przepis

Skomentuj

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved