Składniki:
- kasza jaglana surowa pół szklanki (125 ml)
- mleko roślinne (u mnie sojowe) 2 szklanki
- sok z połówki cytryny
- wanilia (cukier/ekstrakt/pasta) do smaku
- cukier/ksylitol/erytrol/syrop klonowy do smaku (u mnie 4 łyżki)
- rodzynki do posypania
- ew. świeże owoce do podania
- ew. syrop malinowy/wiśniowy do polania
Moje ostatnie odkrycie, że przecież śniadaniową jaglankę można zakwasić sokiem z cytryny, żeby smakowała sernikowo:) Przygotowana w ramach testu blendera, o którym przeczytasz tutaj.
Wykonanie:
- Kaszę bardzo dokładnie przepłukuję wodą.
- Zalewam 2 szklankami mleka roślinnego i gotuję, aż kasza się rozgotuje i wchłonie płyn (u mnie około 20 minut).
- Dodaję wanilię, sok z cytryny i słodzę do smaku.
- Blenduję na gładką masę.
- Jem na ciepło posypaną rodzynkami, owocami lub polaną syropem malinowym albo wiśniowym.
Smacznego!
Czy można użyć mleka krowiego? zamiast roslinnego
można
Przed takim zdrowym śniadaniem warto wypić wodę z cytryną 🙂 na zdrowy początek dnia, my mamy w domu filtr redox fitaqua – woda z cytryną czy bez towarzyszy nam przez cały dzień, także na treningach 🙂 Kiedyś rano piłam kawę teraz wodę z cytryną i lepiej się czuję A kasza jaglana super podnosi odporność organizmu.
Świetne , super konsystencja . Nie miałam zbyt wiele owoców w domu ( jutro zakupowo ) a bardzo chcialam spróbować , nadal pyszne z bananami i jagodami . Nie dodałam tez słodzika czy cukru , bo owoce wystarczyły . Genialny przepis
Cieszę się!:)
Zrobiłam. Dokładnie według przepisu. Niestety nie jest smaczne. Masa jest twarda jak ziemia, nie je się to przyjemnie.
Bardzo mi przykro, że nie smakuje:(