DSC_0957_2

Snickers z ryżu

  • 40 min
  • 8 składników
100%

Składniki:

  • daktyle 1 szkl. (250 ml) na spód i 2/3 szklanki do masy
  • orzeszki ziemne prażone niesolone 1 szkl. (250 ml) na spód + duża garść do posypania
  • olej kokosowy 1 łyżka
  • ryż biały 1 szklanka (250 ml)
  • masło orzechowe 5 czubatych łyżek
  • gorzka czekolada pół tabliczki (50 g)
  • mleko roślinne kilka łyżek
  • sól pół łyżeczki na spód i pół łyżeczki do masy

Ciasto z ryżu a’la Snickers. Bez pieczenia, bez dodatku cukru, słodzone daktylami. Przygotowane w ramach testu blendera, o którym przeczytacie tutaj.

DSC_0957_2

Snickers z ryżu

Wykonanie:

  1. Daktyle gotuję na parze przez około 10 minut, żeby zmiękły.
  2. Do malaksera wrzucam szklankę orzeszków i blenduję drobno.
  3. Dodaję ugotowane daktyle, łyżkę oleju kokosowego i blenduję razem. Powinna powstać plastyczna masa.
  4. Masą wykładam tortownicę (u mnie 21 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, dociskając dłońmi. Tortownicę wstawiam do lodówki.
  5. Ryż dokładnie przepłukuje wodą. Zalewam czterema szklankami wody, dodaję 2/3 szklanki daktyli i gotuję, aż ryż będzie bardzo miękki i wchłonie wodę.
  6. Pod koniec gotowania dodaję masło orzechowe. Gorący ryż blenduję dokładnie i wykładam na przygotowany spód (ja użyłam tego blendera).
  7. Na górę wysypuję orzeszki i lekko dociskam dłonią.
  8. Czekoladę łamię na kawałki i wkładam do garnuszka. Dodaję kilka łyżek mleka roślinnego i podgrzewam, mieszając, aż czekolada się rozpuści. Strużki gorącej czekolady wylewam na ciasto.
  9. Schładzam w lodówce, aż masa stężeje.

Smacznego!

DSC_0946_2

Snickers z ryżu

DSC_0951_2

Snickers z ryżu

DSC_0946_2

Snickers z ryżu

9 Komentarzy

  1. Daktyle w przepisie świeże czy suszone? Chodzi mi o to do których z nich odnosi się gotowanie na parze ; )
    Pozdrawiam

Skomentuj

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved