DSC_5343_2

Soczewica z pieczarkami i kaszą gryczaną

  • 50 min
  • 10 składników
90%

Składniki:

  • kasza gryczana surowa 200 g
  • ugotowana zielona soczewica ok. 2 szklanki
  • cebula 2 sztuki
  • pieczarki 6 sztuk
  • wegański żółty ser do zapiekania ok. 1 szklanka utartego
  • sos sojowy do smaku
  • czosnek 2 ząbki
  • chilli do smaku
  • majeranek suszony 1 łyżka
  • olej do podsmażenia

Soczewica, pieczarki, cebula i kasza gryczana w formie warstwowej zapiekanki z serem. Nieco ulepszona wersja mojego studenckiego dania z dawnych czasów: kaszy z soczewicą;)

DSC_5323_2

Soczewica z pieczarkami i kaszą gryczaną

Wykonanie:

  1. Na patelni podsmażam cebulę.
  2. Dodaję pokrojone pieczarki i podsmażam razem.
  3. Dodaję ugotowaną soczewicę, przyprawy i czosnek.
  4. Gotuję kaszę.
  5. Kaszę wysypuję na warstwę soczewicy (jeżeli nie macie patelni do zapiekania, przełóżcie soczewicę do naczynia żaroodpornego i na to wyłóżcie warstwę kaszy).
  6. Posypuję utartym serem.
  7. Zapiekam w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut.
  8. Najlepiej smakuje z ogórkiem kiszonym, posypane natką pietruszki;)

Smacznego!

DSC_5353_2

Soczewica z pieczarkami i kaszą gryczaną

DSC_5343_2

Soczewica z pieczarkami i kaszą gryczaną

DSC_5338_2

Soczewica z pieczarkami i kaszą gryczaną

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved