Składniki:
- duży por 1 sztuka
- biały pieprz mielony 1 płaska łyżeczka
- olej do podsmażenia
- sok z jednej cytryny
- sól do smaku
- śmietanka roślinna 1 opakowanie (200 ml)
Śmietanowy sos porowy z białym pieprzem. Jeden z najprostszych i jednocześnie moich najbardziej ulubionych dodatków do kasz, ryżu i makaronu. Dobry też na zimno na kanapce:)
Wykonanie:
- W garnku lub na patelni rozgrzewam olej.
- Dodaję pokrojonego pora i podsmażam przez chwilę, mieszając.
- Podlewam odrobiną wody i duszę pod przykryciem około 20 minut.
- Dodaję sól, biały pieprz, sok z cytryny i śmietankę (możecie użyć też tej).
- Gotuję jeszcze przez chwilę.
- Podaję z makaronem, kaszą lub ryżem albo na zimno do kanapek.
Smacznego!
Na ile porcji np. do kaszy wychodzi tego sosu?
Mi wychodzi z tego jedna patelnia sosu, powiedzmy do 4 porcji.
Szczerze mówiąc boję się dodać cytryny… Przecież sos wyjdzie kwaśny…
Jogurt sojowy jest mało kwaśny, zawsze zakwaszam go cytryną, żeby przypominał ten krowi.
W przypadku śmietanki krowiej – o jakiej zawartości tłuszczu najlepiej użyć? Kwaśną 18stkę czy lepiej słodką? 🙂
Efekt będzie inny, ale obie będą ok:)
Uprzejmie dziękuję! Sytuacja awaryjna, w naszym eko sklepiku zabrakło wege śmietanki, a rodzinka głodna 😂
😉
Polecam sos lwowski z Tomaty.pl jest przepyszny i idealnie pasuje do takich dań i jest z samych naturalnych składników