Sos z pora do kaszy i makaronu

  • 25 min
  • 6 składników
89%

Składniki:

  • duży por 1 sztuka
  • biały pieprz mielony 1 płaska łyżeczka
  • olej do podsmażenia
  • sok z jednej cytryny
  • sól do smaku
  • śmietanka roślinna 1 opakowanie (200 ml)

Śmietanowy sos porowy z białym pieprzem. Jeden z najprostszych i jednocześnie moich najbardziej ulubionych dodatków do kasz, ryżu i makaronu. Dobry też na zimno na kanapce:)

dsc_0833_2

Sos z pora do kaszy i makaronu

Wykonanie:

  1. W garnku lub na patelni rozgrzewam olej.
  2. Dodaję pokrojonego pora i podsmażam przez chwilę, mieszając.
  3. Podlewam odrobiną wody i duszę pod przykryciem około 20 minut.
  4. Dodaję sól, biały pieprz, sok z cytryny i śmietankę (możecie użyć też tej).
  5. Gotuję jeszcze przez chwilę.
  6. Podaję z makaronem, kaszą lub ryżem albo na zimno do kanapek.

Smacznego!

dsc_0824_2

Sos z pora do kaszy i makaronu

dsc_0831_2

Sos z pora do kaszy i makaronu

 

 

9 komentarzy

  1. W przypadku śmietanki krowiej – o jakiej zawartości tłuszczu najlepiej użyć? Kwaśną 18stkę czy lepiej słodką? 🙂

  2. Polecam sos lwowski z Tomaty.pl jest przepyszny i idealnie pasuje do takich dań i jest z samych naturalnych składników

Skomentuj