Składniki:
- ryż (u mnie brązowy) 1 filiżanka (200 ml)
- świeży szpinak (możecie użyć też mrożonego) 500 g
- cebula 2 sztuki
- czosnek 3 ząbki
- sok z jednej cytryny
- oliwa z oliwek do podsmażenia
- koperek 1/2 pęczka
- gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
- sól, pieprz do smaku
Ryż ze szpinakiem – proste jednogarnkowe danie, popularne w kuchni greckiej (spanakorizo) i tureckiej (ispanak yemegi). Jako dodatek, szybki obiad, kolacja albo pożywne śniadanie.
Wykonanie:
- W garnku na oliwie z oliwek podsmażam pokrojoną cebulę.
- Gdy się zarumieni, dodaję liście szpinaku, pokrojony koperek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
- Podsmażam przez chwilę, mieszając.
- Dodaję ryż, zalewam 2,5 filiżanki wody i mieszam.
- Duszę pod przykryciem tak długo, aż ryż będzie miękki i wchłonie wodę (czas gotowania w zależności od rodzaju użytego ryżu).
- W międzyczasie wyciskam ząbki czosnku i odkładam na 10 minut (tutaj sprawdź dlaczego).
- Przed końcem gotowania dodaję czosnek, sok z cytryny, w razie konieczności sól i pieprz.
Smacznego!
Brak komentarzy