DSC_2348_2

Spanakorizo

  • 40 min
  • 9 składników
100%

Składniki:

  • ryż (u mnie brązowy) 1 filiżanka (200 ml)
  • świeży szpinak (możecie użyć też mrożonego) 500 g
  • cebula 2 sztuki
  • czosnek 3 ząbki
  • sok z jednej cytryny
  • oliwa z oliwek do podsmażenia
  • koperek 1/2 pęczka
  • gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
  • sól, pieprz do smaku

Ryż ze szpinakiem – proste jednogarnkowe danie, popularne w kuchni greckiej (spanakorizo) i tureckiej (ispanak yemegi). Jako dodatek, szybki obiad, kolacja albo pożywne śniadanie.

DSC_2314_2

Spanakorizo

Wykonanie:

  1. W garnku na oliwie z oliwek podsmażam pokrojoną cebulę.
  2. Gdy się zarumieni, dodaję liście szpinaku, pokrojony koperek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
  3. Podsmażam przez chwilę, mieszając.
  4. Dodaję ryż, zalewam 2,5 filiżanki wody i mieszam.
  5. Duszę pod przykryciem tak długo, aż ryż będzie miękki i wchłonie wodę (czas gotowania w zależności od rodzaju użytego ryżu).
  6. W międzyczasie wyciskam ząbki czosnku i odkładam na 10 minut (tutaj sprawdź dlaczego).
  7. Przed końcem gotowania dodaję czosnek, sok z cytryny, w razie konieczności sól i pieprz.

Smacznego!

DSC_2348_2

Spanakorizo

DSC_2323_2

Spanakorizo

DSC_2352_2

Spanakorizo

 

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved