Stamppot, czyli ziemniaki po holendersku

  • 35 min
  • 11 składników
100%

Składniki:

  • ziemniaki 1 kg
  • jarmuż 500 g
  • cebula 1 sztuka
  • tempeh naturalny lub wędzony (ew. tofu/parówka sojowa) ok. 200 g
  • olej do podsmażenia
  • mleko roślinne ok. 1 filiżanka (200 ml)
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • ew. wędzona papryka 1 łyżeczka
  • ew. czarnuszka 1 łyżeczka
  • ew. czosnek 2 ząbki

Stamppot występuje w różnych odmianach. Najbardziej popularna to boerenkoolstamppot, z dodatkiem jarmużu. Choć nie wygląda zachęcająco, jest naprawdę smaczne i przy tym zdrowe;) W oryginale z kiełbasą lub boczkiem, a u mnie ze smażonym tempehem.

DSC_7784_2

Stamppot, czyli ziemniaki po holendersku

Wykonanie:

  1. Ziemniaki gotuję w łupinach.
  2. W osobnym garnku na oleju podsmażam cebulę.
  3. Dodaję drobno pokrojony jarmuż i podsmażam przez chwilę.
  4. Podlewam odrobina wody i duszę, aż jarmuż będzie miękki (około 20 minut).
  5. Ugotowane ziemniaki obieram, kroję w kostkę i mieszam z jarmużem.
  6. Dodaję przyprawy, rozgniecione ząbki czosnku, mleko roślinne i rozgniatam na puree lub blenduję. W oryginale stamppot rozgniata się tłuczkiem, ja wolę wersję zblendowaną na krem.
  7. Tempeh kroję w plasterki i podsmażam na oleju.
  8. Na miseczki nakładam porcję puree, posypuję tempehem i świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego!

DSC_7775_2

Stamppot, czyli ziemniaki po holendersku

DSC_7788_2

Stamppot, czyli ziemniaki po holendersku

DSC_7790_2

Stamppot, czyli ziemniaki po holendersku

Brak komentarzy

Skomentuj