DSC_2618_2

Szybki Pad Thai z ananasem

  • 45 min
  • 15 składników
100%

Składniki:

  • cebula 2 sztuki
  • mrożonka warzywna kilkuskładnikowa 1 opakowanie (ok. 450 g)
  • ananas w puszce 1 puszka (ok. 500 g)
  • orzeszki ziemne garść
  • olej (u mnie kokosowy) do podsmażenia
  • cytryna/limonka 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • imbir suszony 1 łyżeczka
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • mąka z cieciorki (ew. ziemniaczana) 1 łyżka
  • czarna sól (kala namak) 1 łyżeczka
  • sos sojowy jasny do smaku
  • kolendra/szczypiorek do podania
  • papryczka chilli/chilli w proszku do smaku
  • makaron (ryżowy, sojowy lub inny ulubiony azjatycki) opakowanie 300 g

Szybki kryzysowy Pad Thai z mrożonką i ananasem z puszki. Zamiast jajka w wersji wegańskiej jest mąka z cieciorki z solą kala namak i kurkumą.

DSC_2615_2

Szybki Pad Thai z ananasem

Wykonanie:

  1. W woku lub na dużej patelni podsmażam cebulę.
  2. Dodaję drobno pokrojone chilli i mrożone warzywa. Duszę, aż warzywa zmiękną.
  3. Dodaję imbir, sos sojowy i pokrojonego w kostkę ananasa (nie wylewam płynu z puszki).
  4. Makaron gotuję według przepisu.
  5. W miseczce mieszam trzepaczką łyżkę mąki z cieciorki (jeśli nie macie, użyjcie ziemniaczanej), kurkumę, sól kala namak, rozgniecione ząbki czosnku i syrop z puszki po ananasie. Dodaję do dania i gotuję przez chwilę, mieszając. (Jeśli nie macie soli kala namak, pomińcie).
  6. Solę do smaku.
  7. Dodaję ugotowany makaron i mieszam.
  8. Orzeszki ziemne rozgniatam w moździerzu lub tłuczkiem w ściereczce.
  9. Na talerzu danie posypuję orzeszkami, natką kolendry lub szczypiorkiem i polewam sokiem z cytryny lub limonki.

Smacznego!

DSC_2623_2

Szybki Pad Thai z ananasem

DSC_2620_2

Szybki Pad Thai z ananasem

DSC_2618_2

Szybki Pad Thai z ananasem

 

 

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved