DSC_42021

Tempeh z woka z pieczarkami, fasolką szparagową i makaronem ryżowym

  • 45 min
  • 11 składników
100%

Składniki:

  • tempeh 1 kostka
  • cebula 1 sztuka
  • pieczarki 0,5 kg
  • fasolka szparagowa (może być mrożona) 0,5 kg
  • herbata Earl Grey 0,5 szklanki
  • imbir (pasta lub proszek) 2 łyżeczki
  • chilli 0,5 łyżeczki
  • ciemny sos sojowy kilka łyżek
  • czosnek 1 ząbek
  • makaron ryżowy (lub sojowy) nitki małe opakowanie
  • olej (u mnie kokosowy) do podsmażenia

Tempeh z woka z pieczarkami, fasolką szparagową i makaronem ryżowym. Duszony w herbacie Earl Grey, ciemnym sosie sojowym i imbirze.

DSC_41901

Tempeh z woka z pieczarkami, fasolką szparagową i makaronem ryżowym

Wykonanie:

  1. Cebulę podsmażam na oleju w woku.
  2. Dodaję pokrojony w kostkę tempeh, pieczarki i fasolkę (Jeśli jest świeża. Mrożoną dodaję później, gdy tempeh i pieczarki się lekko podsmażą).
  3. Podsmażam przez kilka minut, mieszając.
  4. Dodaję imbir, chilli i wyciśnięty ząbek czosnku (tutaj sprawdź, jak dodawać czosnek do potraw). Obficie polewam sosem sojowym. Mieszam.
  5. Po chwili dodaję pół szklanki mocno zaparzonej herbaty Earl Grey. Przykrywam i duszę, od czasu do czasu mieszając, tak długo, aż fasolka będzie miękka.
  6. Do dania wkładam makaron ryżowy, tak, aby był zamoczony w sosie. Przykrywam i duszę kilka minut.
  7. Po tym czasie makaron wyjmuję na talerz (to łatwe, tworzy zwartą kulę) i kroję nożem. Wkładam z powrotem do woka i mieszam dokładnie wszystko razem.

Smacznego!

DSC_41951

Tempeh z woka z pieczarkami, fasolką szparagową i makaronem ryżowym

DSC_42021

Tempeh z woka z pieczarkami, fasolką szparagową i makaronem ryżowym

DSC_42111

Tempeh z woka z pieczarkami, fasolką szparagową i makaronem ryżowym

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved