Tofu z ciecierzycy

  • 10 min
  • 4 składniki
99%

Składniki:

  • mąka z cieciorki 1 filiżanka
  • woda 3 filiżanki
  • sól 1 łyżeczka
  • kurkuma 1/2 łyżeczki

Birmańskie tofu, czyli tofu z mąki z ciecierzycy. Proste i szybkie do zrobienia (w przeciwieństwie do tradycyjnego). Konsystencją i strukturą przypomina silken tofu. Można je rozsmarować na kanapce, dodawać do sałatek, dań warzywnych, zamarynować, podobno można nawet robić z niego serniki;) Poniżej wersja podstawowa, neutralna w smaku. Możecie pokombinować z ulubionymi przyprawami, sosem sojowym, imbirem, płatkami drożdżowymi itd.

DSC_6231_2

Tofu z ciecierzycy

Wykonanie:

  1. W garnku zagotowuję 2 filiżanki wody z dodatkiem soli i kurkumy.
  2. W misce dokładnie mieszam trzepaczką mąkę z cieciorki z jedną filiżanką wody i wlewam powoli do gotującej się wody intensywnie mieszając.
  3. Gotuję przez chwilę mieszając. Powstanie gęsta, ciągnąca się masa.
  4. Masę wykładam do wysmarowanej tłuszczem formy.
  5. Po ostygnięciu wkładam do lodówki na minimum dwie godziny.

Smacznego!

DSC_6209_2

Tofu z ciecierzycy

DSC_6219_2

Tofu z ciecierzycy

DSC_6225_2

Tofu z ciecierzycy

29 komentarzy

    • Jak przetestuję, to na pewno będzie na blogu. Na razie na blogu jest legumina z mąki z cieciorki, taki niby sernik;)

    • U mnie 200:) Ale ważne są proporcje, moga byc 3 szklanki wody i 1 mąki. Niektórzy robią wersję bardziej zbitą i dodają mniej wody

  1. Witam ,żeby wyszły takie plasterki jak na zdjęciu ,tak żeby dało się pokroić to wystarczy ta proporcja 3 :1 czy mniej wody?

    • Ja robię 3:1 i dobrze się kroi. Te na zdjęciu wyłożyłam na kwadratową formę na wysokość ok 1 cm i pokroiłam w kwadraty

  2. Hej. Zrobiłem wg przepisu. Niestety moje ma bardziej konsystencje galaretki takiej do rozsmarowania . Niemniej jest przepyszne.

    • Hej Paweł, możesz pokombinować z proporcjami – mniej wody do tofu takiego w kostkę do sałatek, a więcej do takiego z przyprawami do smarowania na kanapce:)

  3. Chciałam zrobić ser żółty bo ma taką ładną konsystencję na zdjęciu, niestety w smaku wyszło mi masło orzechowe (może to przez to, że uprażyłam ciecierzycę przed tym jak zrobiłam z niej sama mąkę?).

  4. Wyszło fajne, zwarte, da się kroić. Zrobiłam jak w przepisie z dodatkiem soli i kurkumy. Dość smaczne. Jedyny minus jest taki, że czuje się mączny posmak, jakby jednak za krótko gotowana masa. Te tofu na pewno powtórzę ale troszkę zmodyfikuję pod swoje kubki smakowe 🙂 dziękuję za przepis i pozdrawiam! 🙂

    • Chodzi o taki „grochowy” posmak? To on zostanie myślę, nawet jeśli dłużej pogotujemy… Mąka z cieciorki tak ma…

  5. To nie chodzi o mąkę, tylko o czas gotowania. Całe ziarna gotują się na wolnym ogniu przez 1,5-2 godz, więc i mąkę by trzeba było gotować (lub piec) minimum z godzinę by straciła posmak surowizny. Taka gotowana przez kilka-kilkanaście minut jest wciąż surowa. Stąd ten smak.

  6. Fajny przepis, wielkie dzięki 🙂 Zrobiłam z dodatkiem curry, czarnuszki, soli + dodałam troszkę sosu sojowego. Wyszło super. Następnym razem zrobię z mniejszą ilością wody, żeby było bardziej zbite – takie wydaje mi się będzie lepsze do sałatek. Podane w przepisie proporcje są super na kanapki. Na patelni trochę się rozjechało.

Skomentuj