DSC_7100_2

Tofucznica z suszonymi pomidorami i bazylią

  • 10 min
  • 10 składników
100%

Składniki:

  • tofu naturalne 2 kostki
  • cebula 1 sztuka
  • suszone pomidory kilka sztuk
  • bazylia suszona lub świeża 2 łyżeczki
  • kurkuma 1/2 łyżeczki
  • chilli lub pieprz do smaku
  • olej (może być od suszonych pomidorów) do podsmażenia
  • sól do smaku
  • mąka z cieciorki 1 łyżka
  • mleko roślinne kilka łyżek

Aromatyczna tofucznica ze śródziemnomorską nutą. Żeby była bardziej „na miękko”, zaciągnijcie ją mąką z cieciorki, jak w przepisie;)

DSC_7100_2

Tofucznica z suszonymi pomidorami i bazylią

Wykonanie:

  1. Na patelni podsmażam pokrojoną cebulą (możecie na oleju od suszonych pomidorów).
  2. Dodaję pokrojone suszone pomidory i podsmażam przez chwilę.
  3. Dodaję rozgniecione widelcem tofu, kurkumę, bazylię, chilli lub pieprz oraz sól.
  4. Podsmażam przez chwilę, mieszając.
  5. W szklance mieszam dokładnie 1 łyżkę mąki z cieciorki z kilkoma łyżkami mleka roślinnego. Dodaję do tofucznicy i mieszam dokładnie.
  6. Smażę jeszcze przez chwilę, mieszając.

Smacznego!

DSC_7098_2

Tofucznica z suszonymi pomidorami i bazylią

DSC_7094_2

Tofucznica z suszonymi pomidorami i bazylią

DSC_7090_2

Tofucznica z suszonymi pomidorami i bazylią

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved