Tofucznica

  • 13 min
  • 9 składników
85%

Składniki:

  • tofu naturalne 1 kostka (180 g)
  • cebula 1 sztuka
  • szczypiorek/pietruszka 2 łyżki
  • olej rzepakowy/oliwa do smażenia
  • mleko roślinne 3 łyżki
  • kurkuma 1/2 łyżeczki
  • płatki drożdżowe 1 łyżka
  • czarna sól (kala namak) 1/2 łyżeczki
  • pieprz świeżo mielony do smaku

Tofucznica – wegański odpowiednik jajecznicy. Klasyk śniadaniowy. Poniżej w wersji klasycznej.

DSC_18741

Tofucznica

Wykonanie:

  1. Na patelni podsmażam pokrojoną w kosteczkę cebulę.
  2. Tofu dokładnie rozgniatam widelcem, dodaję zieleninę, kurkumę, płatki drożdżowe, czarną sól, pieprz i mleko roślinne. Mieszam wszystko dokładnie.
  3. Gdy cebula się podsmaży, dodaję rozgniecione tofu i smażę kilka minut, mieszając.

Smacznego!

DSC_18801

Tofucznica

DSC_18811

Tofucznica

 

 

 

7 komentarzy

  1. Pyszna, nie miałam niestety czarnej soli, ale nastepnym razem postaram się ją zdobyć. Pod koniec wrzuciłam też kilka pokrojonych pomidorków cherry. Świetne śniadanie, do tego dużo pokrojonych warzyw, sałat i zarówno pysznie, jak i zdrowo.

  2. Pierwszy mój raz z tofucznicą i powiem szczerze – przekonuje mnie ten przepis i to bardzo. Nie wyglądało to jakoś szczególnie apetycznie, ale okazało się naprawdę bardzo dobre. Super śniadanie, z którego będę częściej korzystać!

Skomentuj