Składniki:
- tofu naturalne 1 kostka
- mleko roślinne 1/2 szklanki
- ksylitol 1 łyżka
- mąka ziemniaczana 1 łyżka
- ugotowana kasza jaglana 1/3 szklanki
- sok z połówki cytryny
- garść porzeczek, jagód albo borówek
Mój Maluch uwielbia. To deser, który jednocześnie jest zdrowym i pożywnym posiłkiem. Można zrobić więcej i część zamrozić (albo pomóc maluchowi jeść;)
Wykonanie:
- Wszystkie składniki oprócz owoców blenduję na gładką masę.
- Masę nakładam do silikonowych foremek na babeczki.
- Do każdej babeczki wtykam końcem łyżeczki kilka owoców.
- Zapiekam około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
kostka tofu czyli ile g? są rozne kostki…
u mnie 180 g 🙂
Przepisy super. Pyszne te tofurniczki. Tylko przeglądając w telefonie reklamy wyskakują w miejscu gdzie jest lista składników 🙁
Serio? Musze to sprawdzić…
Gdzie Ty byłaś Ida kiedy KAJKO był malutki? 🙂
Witam, można zamiast ksylitolu dodac 1 łyżkę miodu? W jaki sposób mrozić serniczki? i ile sztuk wychodzi. Jakie mleko roślinne najbardziej sie nadaje? Z góry dziękuje za odp
Można użyć dowolnego słodzidła, byle jasnego. Ja mroziłam w woreczkach foliowych. Mleko może być dowolne: sojowe, ryżowe, domowe kokosowe (przepis jest na blogu;) itp. A co do ilości, to nie zapisałam i nie pamiętam ile wychodzi z tej ilości składników…