DSC_16671

Torcik czekoladowy z gruszką i imbirem

  • 23 min
  • 9 składników
100%

Składniki:

  • daktyle 1 szklanka
  • różne orzechy (u mnie włoskie, ziemne, nerkowce i migdały) 1 szklanka
  • mleko sojowe 2 szklanki
  • kakao 4 łyżki + do posypania
  • ksylitol lub cukier 3 łyżki
  • imbir w proszku 1 łyżeczka
  • kasza manna (u mnie orkiszowa) 4 łyżki
  • gruszka 1 sztuka
  • masło orzechowe (u mnie z nerkowców) do posmarowania

Czekoladowy torcik z gruszką i imbirem – zrobiony z kaszy manny, na spodzie z daktyli i orzechów. Coś słodkiego i zdrowego na jesień.

DSC_16651

Torcik czekoladowy z gruszką i imbirem

Wykonanie:

  1. Orzechy, daktyle i 1 łyżkę kakao blenduję w blenderze o dużej mocy aż powstanie plastyczna masa (jak macie słaby blender, to najlepiej użyć daktyli bio, są bardziej wilgotne i łatwiej się blendują). Jeżeli jest konieczność, to dodaję odrobinę wody, żeby masa była bardziej plastyczna.
  2. Masą wykładam wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem małą tortownicę.
  3. Zagotowuję mleko sojowe, dodaję imbir, ksylitol i 3 łyżki kakao. Do gotującego mleka powoli wsypuję kaszkę i gotuję około 3 minut ciągle mieszając.
  4. Kaszę od razu wylewam na orzechowo-daktylowy spód. Po przestygnięciu wkładam do lodówki.
  5. Przed zjedzeniem torcik smaruję masłem orzechowym, ozdabiam gruszkami i posypuję kakao.

Smacznego!

DSC_16671

Torcik czekoladowy z gruszką i imbirem

DSC_16731

Torcik czekoladowy z gruszką i imbirem

DSC_16851

Torcik czekoladowy z gruszką i imbirem

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved