DSC_8520_2

Torcik lodowy „biała czekolada z wiśniami”

  • 10 min
  • 5 składników
87%

Składniki:

  • mleko kokosowe - gęsta część z jednej puszki 400 ml
  • masło kakaowe 100 g
  • cukier/ksylitol do smaku (u mnie 6 łyżek)
  • wiśnie mrożone lub świeże 1 filiżanka (200 ml)
  • cukier z wanilią, ekstrakt lub pasta waniliowa do smaku

Mrożony deser z wiśniami na bazie mleka kokosowego i masła kakaowego. Bardzo prosty i szybki w wykonaniu.

DSC_8525_2

Torcik lodowy „biała czekolada z wiśniami”

Wykonanie:

  1. Mleko kokosowe wstawiam na noc do lodówki.
  2. Z puszki wyjmuję gęstą część mleka i umieszczam w garnuszku.
  3. Dodaję cukier lub ksylitol, cukier z wanilią, masło kakaowe i podgrzewam, mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą.
  4. Masę wlewam do formy (u mnie mała tortownica 16 cm), wyłożonej na wszelki wypadek folią spożywczą (żeby masa nie wyciekła). Możecie też użyć silikonowych foremek do czekoladek lub muffinek.
  5. Do masy wkładam wiśnie i zamrażam.

Smacznego!

DSC_8529_2

Torcik lodowy „biała czekolada z wiśniami”

DSC_8537_2

Torcik lodowy „biała czekolada z wiśniami”

DSC_8520_2

Torcik lodowy „biała czekolada z wiśniami”

DSC_8505_2

Torcik lodowy „biała czekolada z wiśniami”

2 Komentarzy

  1. Można zamiast masła kakaowego dodać olej kokosowy? I wtedy jak proporcja? a moze daloby sie calkiem bez tego, samo mleczko koko? bo to i tak zamarzniete bedzie haha 😀

Skomentuj

© 2015-2017 Veganbanda All Rights Reserved