Składniki:
- mleko kokosowe - gęsta część z jednej puszki 400 ml
- masło kakaowe 100 g
- cukier/ksylitol do smaku (u mnie 6 łyżek)
- wiśnie mrożone lub świeże 1 filiżanka (200 ml)
- cukier z wanilią, ekstrakt lub pasta waniliowa do smaku
Mrożony deser z wiśniami na bazie mleka kokosowego i masła kakaowego. Bardzo prosty i szybki w wykonaniu.
Wykonanie:
- Mleko kokosowe wstawiam na noc do lodówki.
- Z puszki wyjmuję gęstą część mleka i umieszczam w garnuszku.
- Dodaję cukier lub ksylitol, cukier z wanilią, masło kakaowe i podgrzewam, mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą.
- Masę wlewam do formy (u mnie mała tortownica 16 cm), wyłożonej na wszelki wypadek folią spożywczą (żeby masa nie wyciekła). Możecie też użyć silikonowych foremek do czekoladek lub muffinek.
- Do masy wkładam wiśnie i zamrażam.
Smacznego!
Można zamiast masła kakaowego dodać olej kokosowy? I wtedy jak proporcja? a moze daloby sie calkiem bez tego, samo mleczko koko? bo to i tak zamarzniete bedzie haha 😀
pewnie, pokombinuj;) może być też masło z nerkowców, albo zblendowane nerkowce;)
Mam ogromną prośbę….nigdy nie używałam masła kakaowego. Jak to wygląda? Gdzie można to kupic?😔
Ja zamawiam przez internet masło kakaowe w takich pastylkach;)