Tort Oreo

  • 50 min
  • 10 składników
97%

Składniki:

  • mąka pszenna 1,5 szklanki i 3 łyżki
  • mleko sojowe 3 szklanki
  • ocet (u mnie jabłkowy) 1 łyżka
  • ksylitol/cukier 1/2 szklanki + 8 łyżek
  • olej rzepakowy 6 łyżek
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • budyń śmietankowy 1 sztuka
  • miękka wegańska margaryna 250 g
  • kakao 5 łyżek
  • ciastka Oreo duże opakowanie

Bardzo prosty do zrobienia, efektowny, czarno-biały tort Oreo. Jak macie problem z biszkoptami (tak jak ja;), to ten przepis jest dla Was, bo zastosowałam tu patent, dzięki któremu jeszcze nigdy nie było zakalca!:)

DSC_50351

Tort Oreo

Wykonanie:

  1. W jednej misce łączę suche składniki: 1,5 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru lub ksylitolu, 1 łyżeczkę sody i 5 łyżek kakao. Mieszam.
  2. Do drugiej miski wlewam 1 szklankę mleka sojowego i 1 łyżkę octu, żeby mleko się ścięło. Dodaję 6 łyżek oleju.
  3. Do suchych składników dodaję mokre i energicznie mieszam łyżką, aż się połączą. Nie używam miksera.
  4. Ciasto wylewam na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Warstwa ciasta powinna być cienka, około 1 centymetra, dzięki temu biszkopt nie będzie miał problemu z wyrośnięciem i nie będzie zakalca.
  5. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piekę około 30 minut (do suchego patyczka).
  6. Po upieczeniu wyłączam i otwieram piekarnik i zostawiam biszkopt jeszcze na kilkanaście minut. Po tym czasie wyjmuję i studzę.
  7. W międzyczasie przygotowuję krem budyniowy. W 2/3 szklanki mleka sojowego mieszam 3 łyżki mąki pszennej i opakowanie budyniu.
  8. 1 i 1/3 szklanki mleka sojowego zagotowuję z 8 łyżkami cukru lub ksylitolu.
  9. Do gotującego się mleka wlewam mieszankę, mieszam intensywnie i gotuję przez chwilę gęsty budyń. Odstawiam do ostygnięcia.
  10. Ostudzony budyń miksuję z miękką margaryną, dodając po 1 łyżce, aż powstanie puszysty krem.
  11. Ostudzony biszkopt wyjmuję z formy i kroję na pół, aby powstały 2 mniejsze prostokąty.
  12. Jeżeli biszkopt wyrósł wystarczająco, to każdy prostokąt przekrajam na 2 cieńsze plastry.
  13. Przekładam kremem i wstawiam do lodówki.
  14. Przed podaniem ozdabiam ciasteczkami Oreo.

Smacznego!

DSC_50471

Tort Oreo

DSC_50541

Tort Oreo

DSC_50651

Tort Oreo

11 komentarzy

  1. a nie lepiej mąke pszenną zastąpić ryżowa albo jakąkolwiek bez glutenową? 🙂

    nie mam alternatywy na ciastka oreo…hmm

    Pozdrawiam super blog!

    • Pewnie, że można:) Mi się biszkopty na razie najlepiej piecze z pszennej albo orkiszowej, z bezglutenowymi na razie różnie mi idzie…;)

  2. podzieliłam porcję na ciasto na dwie części, bo chciałam zrobić okrągły o małej średnicy. Do jednej dodałam 2,5 łyżki, do drugiej trochę ponad 3 łyżki kakao i ten drugi wyszedł prawie idealny kolorystycznie 🙂 i trochę więcej mleka musiałam dać, bo pierwsza porcja wyszła mega gęsta, nie do wylewania, ale na szczęście wyrosła. No i miałam zagwozdkę, czy dodawać po łyżce budyń do margaryny, czy margarynę do budyniu 😀 A o efektach przekonam się jutro 🙂

Skomentuj