Tort pomarańczowy z kremem jaglanym

  • 60 min
  • 13 składników
94%

Składniki:

  • mąka pszenna tortowa 3 szklanki
  • cukier/ksylitol 1,5 szklanka
  • soda oczyszczona 2 łyżeczki
  • mleko roślinne 4 szklanki
  • sok pomarańczowy 2 szklanki + kilka łyżek
  • ocet (u mnie jabłkowy) 1 łyżka
  • aromat pomarańczowy 1 buteleczka ok. 9 ml
  • kasza jaglana 1 szklanka
  • wegańska margaryna 1 kostka
  • olej 12 łyżek
  • ew. gorzka czekolada do ozdoby kilka kostek
  • ew. skórka pomarańczowa do ozdoby
  • ew. Skittlesy do ozdoby

Tort pomarańczowy, czyli pomarańczowy biszkopt z pomarańczowym kremem z kaszy jaglanej. Przepis na duży tort na większą imprezę;)

DSC_7790_2

Tort pomarańczowy z kremem jaglanym

Wykonanie:

  1. W jednej misce łączę suche składniki: 3 szklanki mąki, 1 szklankę cukru lub ksylitolu i 2 łyżeczki sody. Mieszam.
  2. Do drugiej miski wlewam 1 szklankę mleka roślinnego i 1 łyżkę octu, żeby mleko się ścięło. Dodaję szklankę soku pomarańczowego, połowę buteleczki aromatu pomarańczowego i 12 łyżek oleju.
  3. Do suchych składników dodaję mokre i energicznie mieszam łyżką, aż się połączą. Nie używam miksera.
  4. Połowę ciasta wylewam na dużą prostokątną blachę (u mnie 40 x 25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Warstwa ciasta powinna być cienka, około 1 centymetra, dzięki temu biszkopt nie będzie miał problemu z wyrośnięciem i nie będzie zakalca.
  5. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piekę około 30 minut (do suchego patyczka).
  6. Po upieczeniu wyłączam i otwieram piekarnik i zostawiam biszkopt jeszcze na kilkanaście minut. Po tym czasie wyjmuję i studzę.
  7. W ten sam sposób piekę drugą część ciasta.
  8. W międzyczasie przygotowuję krem jaglany. 1 szklankę kaszy jaglanej dokładnie przepłukuje wodą, zalewam 3 szklankami mleka roślinnego i gotuję do miękkości (około 20 minut).
  9. Do kaszy dodaję 1/2 szklanki cukru lub ksylitolu, 1 szklankę soku pomarańczowego i pozostałą połowę buteleczki aromatu pomarańczowego. Gotuję jeszcze przez chwilę mieszając.
  10. Gdy kasza przestygnie, miksuję z miękką margaryną, dodając po 1 łyżce, aż powstanie puszysty krem.
  11. Ostudzone biszkopty kroję na pół, tak aby powstały 4 warstwy tortu.
  12. Każdą część nasączam kilkoma łyżeczkami soku pomarańczowego. Przekładam kremem i wstawiam do lodówki.
  13. Przed podaniem ozdabiam utartą gorzką czekoladą, utartą skórką pomarańczową, a w wersji na kinderparty Skittlesami;)

Smacznego!

DSC_7778_2

Tort pomarańczowy z kremem jaglanym

DSC_7774_2

Tort pomarańczowy z kremem jaglanym

DSC_7814_2

Tort pomarańczowy z kremem jaglanym

5 komentarzy

  1. Czy krem z taka iloscia margaryny nie jest ciężki na żołądek? Boje sie że brzuszek malego alergika nie da rady.

    • Ja wszelkie jaglane kremy i budynie robię właśnie w takich proporcjach. Tylko kaszę trzeba rozgotować, musi wchłonąć płyn.

Skomentuj