Tosty z batatów

  • 15 min
  • 5 składników
92%

Składniki:

  • bataty 2 średnie sztuki
  • masło orzechowe do posmarowania
  • ulubione owoce kilka sztuk
  • hummus, pasta, roślinny jogurt naturalny do posmarowania
  • ogórek, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek, kiełki, sałata

Zdrowe tosty zrobione z batatów, niezwykle bogatych w wartości odżywcze słodkich ziemniaków. Są pyszne w obu wersjach: wytrawnej i słodkiej. Masło orzechowe i owoce pasują do nich po prostu idealnie:)

DSC_6149_2

Tosty z batatów

Wykonanie:

  1. Bataty myję i osuszam.
  2. Odcinam końcówki i kroję w plastry grubości około pół centymetra.
  3. Zapiekam w tosterze. Ze względu na moc tostera może się okazać, że trzeba będzie zapiec dwa lub kilka razy – po prostu sprawdźcie, żeby nie były surowe. Jeśli nie macie tostera plastry batatów zapieczcie w piekarniku.
  4. „Tosty” przygotowuję z ulubionymi dodatkami: masłem orzechowym i owocami, dżemem, naturalnym jogurtem roślinnym i warzywami, hummusami (np. tym, tym lub tym) i pastami (np. , lub ).

Smacznego!

DSC_6137_2

Tosty z batatów

DSC_6128_2

Tosty z batatów

DSC_6124_2

Tosty z batatów

DSC_6122_2

Tosty z batatów

DSC_6164_2

Tosty z batatów

1 Komentarz

Skomentuj