Tradycyjna surówka z czerwonej kapusty

  • 13 min
  • 7 składników
100%

Składniki:

  • czerwona kapusta pół niewielkiej główki
  • cebula (biała lub czerwona) połowa
  • kwaśne twarde jabłko 1 sztuka
  • sok z jednej cytryny
  • oliwa z oliwek lub olej ok. 2 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Surówka z czerwonej kapusty tym razem w wersji zupełnie tradycyjnej, czyli z jabłkiem i cebulką. Też tak robicie?

DSC_5078_2

Tradycyjna surówka z czerwonej kapusty

Wykonanie:
  1. Kapustę drobno szatkuję, a następnie gotuję na parze przez 3 minuty.
  2. Przekładam do miski, od razu polewam sokiem z cytryny (żeby nabrała koloru) i mieszam.
  3. Dodaję pokrojone w drobną kostkę lub utarte jabłko i drobno pokrojoną cebulę.
  4. Polewam olejem (lnianym, rzepakowym nierafinowanym) lub oliwą z oliwek (Jeśli jesteście na diecie dr. Dąbrowskiej, nie dodawajcie oleju).
  5. Doprawiam solą i pieprzem.
  6. Mieszam.

Smacznego!

DSC_5084_2

Tradycyjna surówka z czerwonej kapusty

DSC_5080_2

Tradycyjna surówka z czerwonej kapusty

DSC_5075_2

Tradycyjna surówka z czerwonej kapusty

2 komentarze

  1. Dobrze, że pojawia się prosty przepis na czerwoną kapustę. Kiedyś zdecydowanie częściej stosowana niż dziś. Szkoda. Oprócz wartości odżywczych wspólnych z białą kapustą posiada np. właściwości przeciwutleniające chroniąc przed wolnymi rodnikami. A o jej właściwościach leczniczych można, by pisać i pisać… wspomaga trawienie, zmniejsza oznaki starzenia, wzmacnia system odpornościowy, obniża poziom złego cholesterolu itd.

Skomentuj