Truskawkowa panna cotta

  • 30 min
  • 3 składniki
100%

Składniki:

  • mleko roślinne naturalne 1,5 szklanki
  • roślinna galaretka truskawkowa 1 sztuka
  • dżem truskawkowy lub mus ze świeżych albo mrożonych truskawek kilka łyżeczek

To chyba najprostszy i najszybszy deser świata. Do jego przygotowania wystarczą dwa, ewentualnie trzy składniki, kilka minut przygotowania, pół godziny czekania i zero umiejętności kulinarnych. Można kombinować z różnymi rodzajami mleka roślinnego, różnymi smakami galaretek, różnymi rodzajami musów owocowych lub świeżych owoców do ozdoby.

DSC_88781

Truskawkowa panna cota

DSC_88901

Truskawkowa panna cota

Wykonanie:

  1. Przygotowuję galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu z tą różnicą, że zamiast wody używam mleka roślinnego.
  2. Przelewam płyn do kieliszków lub małych filiżanek.
  3. Po 10 minutach wkładam do lodówki na min. 20 minut.
  4. Dekoruję panna cotę musem lub owocami (te w kieliszkach pozostawiam, a te w filiżankach wyjmuję na talerzyki, podważając je nożem)
DSC_89041

Truskawkowa panna cota

DSC_89151

Truskawkowa panna cota

4 komentarze

  1. Czy galaretka owocowa na bazie Agaru czeskiej firmy Amylon(na obrazku Krecik) będzie się nadawać? Taką mam w domu a nie chce żeby się zmarnowała, jeśli źle jej użyję. Ona na ogół jest mniej zwarta niż ta na bazie żelatyny. Z góry dziękuję za radę.

Skomentuj